ua en ru

СБУ і ГПУ перевірять законність трансляції фільмів РФ

СБУ і ГПУ перевірять законність трансляції фільмів РФ Фото: засідання Нацради з телерадіомовлення

Відповідне рішення прийнято на черговому засіданні Нацтелерадіо 25 лютого

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернеться до Служби безпеки України і Генеральної прокуратури України із проханням провести в рамках власних повноважень перевірку достовірності документів, наданих у 2015-2016 роках загальнонаціональним телеканалам України російськими правовласниками майнових прав на фільми і поданих для оформлення державного прокатного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів. Відповідне рішення прийнято на черговому засіданні регулятора 25 лютого, повідомили сьогодні у прес-службі Нацтелерадіо.

Як зазначається, під час проведення моніторингів ефірів вітчизняних телеканалів фіксувалися дані щодо дати виробництва фільмів.

Водночас з відкритих інтернет-джерел, а також офіційних сторінок органів влади Російської Федерації, регулятор отримав інформацію про дату виробництва фільмів, яка відрізнялася від зафіксованої під час моніторингу.

Нацтелерадіо і Держагентство України з питань кіно не мають повноважень перевіряти інформацію, викладену в документах, які подаються для оформлення державного прокатного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, тому неможливо виявити порушення вимог чинного законодавства.

"З метою забезпечення інформаційної безпеки і захисту територіальної цілісності України, враховуючи військову та інформаційну агресію проти України, визнання українським законодавством Російської Федерації державою-окупантом і державою-агресором, Нацрада просить Службу безпеки України і Генеральну прокуратуру України в межах повноважень перевірити достовірність зазначених у поданих для оформлення державного прокатного посвідчення документах даних про дату виготовлення фільмів, знятих у РФ", - йдеться в повідомленні.

На думку голови Нацтелерадіо Юрія Артеменка, канали свідомо брали недостовірні довідки про рік виходу фільмів. "Як на мене, тут є ознаки кримінального порушення, є ознаки фальсифікації", - зазначив він.

Нагадаємо, в лютому 2015 року Верховна Рада внесла зміни до деяких законів щодо захисту інформаційного телерадіопростору України, заборонивши демонструвати фільми, вироблені Російською Федерацією після 1 січня 2014 року.