ua en ru

Нацтелерадіо скасувало своє рішення про надання ліцензій на ефірне мовлення для "ТВі" та "5 каналу"

Нацтелерадіо на виконання рішення Київського адміністративного апеляційного суду (КААС) від 30 серпня 2010 р. скасувала своє рішення від 27 січня 2010 р. про надання ліцензій на ефірне мовлення для каналу "ТВі" та "5 канал". Таке рішення було прийнято на засіданні Нацради, передає кореспондент РБК-Україна.

Згідно із сьогоднішнім рішенням Нацтелерадіо канали "ТВі" та "5 канал" позбавляються частот на ефірне мовлення, які вони отримали 27 січня ц.р. відповідно до рішення Нацради. Разом з тим, як зазначила заступник голови Нацтелерадіо Лариса Мудрак на засіданні, Нацрада пішла назустріч цим каналам і залишила можливість вести ефірне мовлення на тих частотах, які були отримані каналами на інших конкурсах, до конкурсу 27 січня 2010 р.

Як повідомив РБК-Україна представник каналу "ТВі" Юрій Крайняк, сьогоднішнє рішення Нацради буде завтра, 9 вересня, оскаржено у судовому порядку, оскільки, за його словами, рішення Нацради є "заплутаним та не є юридично чистим". Він пояснив, що КААС зобов'язав Нацраду скасувати не лише ліцензії видані 27 січня 2010 р., а і ліцензії, які були отримані каналом раніше, і містилися у відповідних додатках до ліцензії від 27 січня. Разом з тим, Нацрада сьогодні спочатку анулювала ті додатки, а потім поновила їх. "Не можна поновити те, що вже анульоване", - сказав він.

Нагадаємо, "ТВі" і "5 канал" минулого тижня заявили, що подадуть касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) на рішення Київського апеляційного адміністративного суду (КААС).

У прес-службі Нацтелерадіо повідомили, що згідно із рішенням суду від 30.08.2010 р. телеканали "ТВі" і "5 канал" позбавлені лише тих аналогових частот, які були отримані на конкурсі, результати якого було оголошено 27 січня ц.р. Тобто телеканали продовжують мовлення на частотах, які були виграні на попередніх конкурсах. Після того, як Нацрада офіційно отримає рішення суду, на найближчому засіданні будуть унесені відповідні зміни до їх існуючих ліцензій на аналогове мовлення. Крім того, обидва канали мають ліцензії на супутникове мовлення і ведуть мовлення в кабельних мережах.

Нагадаємо також, що 30 серпня ц.р. КААС підтвердив скасування результатів конкурсу Нацтелерадіо, проведеного в січні 2010 р., на вільні частоти і визнав недійсними ліцензії "5 каналу" і "ТBi".

Окрім рішень Нацтелерадіо про результати конкурсу, суд визнав недійсним рішення про його оголошення. Єдиною підставою для вирішення апеляційного суду стали незаконні і протиправні, з явними порушеннями, на його думку, дії з боку Нацтелерадіо. Тому суд виніс окрему постанову до Генеральної прокуратури України (ГПУ) про порушення кримінальної справи проти винних осіб.