ua en ru

Нацкомісія із захисту суспільної моралі сьогодні розгляне питання про реєстрацію інтернет-сайтів як ЗМІ.

Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі сьогодні розглядатиме питання про державну реєстрацію сайтів як засобів масової інформації (ЗМІ), передає "Комерсант-Україна". У розпорядженні видання опинився проект рішення комісії, в якому пропонується звернутися до Кабінету міністрів України з проханням внести зміни до закону про друковані засоби масової інформації. Зміни передбачають "віднесення веб-сайтів до засобів масової інформації, їх державну реєстрацію і відображення на веб-сайті його представницької сторінки".

Як повідомляється у пояснювальній записці до документу, з 1 серпня по 1 листопада ц.р. Нацкомісія проводила моніторинг наявності в Інтернеті інформації, що посилює національну і релігійну ворожнечу, пропаганду шкідливих звичок, вживання ненормативної лексики. Як наслідок виявлено численні порушення чинного законодавства, зокрема у сфері захисту суспільної моралі. Як повідомив виданню заступник голови Нацкомісії Геннадій Деревянчук, необхідність державної реєстрації веб-сайтів викликана наміром "відрегулювати інформаційне поле Інтернету". "Як проводитиметься реєстрація і для кого саме вона стане обов'язковою - вирішить парламент з урахуванням всіх поправок і побажань сторін", - додав Г.Деревянчук.
За його словами, Верховній Раді України необхідно розробити механізм правового регулювання української зони Інтернету, "де є багато цікавої і корисної інформації, але є і багато правопорушень".
Нагадаємо, 5 травня 2003 р. Кабмін України видав розпорядження "Про затвердження концепції формування системи національних електронних інформаційних ресурсів".
На виконання цього розпорядження 27 квітня 2005 р. Мінтрансзв'язку України видало наказ "Про затвердження порядку проведення державної реєстрації електронних інформаційних ресурсів".
26 вересня 2005 р. у зв'язку з протестами громадськості наказ був скасований як такий, що "не відповідає принципам державної регуляторної політики у сфері інформатизації". Проте 18 лютого 2009 р. Кабмін України доручив СБУ розробити законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про державну реєстрацію інтернет-видань", яким пропонується затвердити процедуру державної реєстрації інтернет-видань шляхом надання їм статусу засобів масової інформації.