ua en ru

Нацкомфінпослуг встановила мінімальний розмір власного капіталу для фінкомпаній

Нацкомфінпослуг встановила мінімальний розмір власного капіталу для фінкомпаній Фото: Нацкомфінпослуг встановила вимоги до мінімального капіталу банків

На усунення порушень комісія дає 15 робочих днів

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), встановила вимоги до мінімального розміру власного капіталу фінансових установ, що надають фінансові послуги. Про це повідомляється на сайті комісії.

Так, фінансові компанії, які планують надавати один вид фінансових послуг, зобов'язані мати власний капітал у розмірі не менше 3 млн гривень, - йдеться в повідомленні. Власний капітал компаній, які планують надавати два і більше видів фінансових послуг, не повинен бути менше 5 млн гривень.

Крім того, протягом усього строку перебування інформації про фінкомпанію у Державному реєстрі фінансових установ, вона повинна виконувати вимоги до фінансових компаній, встановлені законодавством України.


Нацкомфінпослуг нагадує, що у разі порушення фінансовими компаніями вимог щодо розміру власного капіталу комісія надсилає порушнику Розпорядження про усунення порушення з терміном виконання до 15 робочих днів.

Якщо ж при цьому надають до комісії клопотання про продовження строку виконання такого розпорядження, крім інших документів, які аргументують необхідність такого продовження, фінансові компанії зобов'язані також надати на розгляд Нацкомфінпослуг План виконання заходів впливу щодо дотримання вимог до розміру власного капіталу.

При підготовці Плану виконання заходів впливу щодо дотримання вимог до розміру власного капіталу фінансові компанії зобов'язані керуватися приблизними плану відновлення фінансової стабільності, оприлюдненому на офіційному сайті відомства.

Нагадаємо, ВРУ планує зменшити види господарської діяльності з надання фінпослуг, що підлягають ліцензуванню.