ua en ru

Нацкомфінуслуг пропонує ввести кримінальну відповідальність за участь у фінансовій піраміді "МММ-2011"

Регулятор фінансового ринку пропонує ввести кримінальну відповідальність за участь у фінансовій піраміді "МММ-2011", повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Видання стверджує, що ця ідея поряд з обмеженням реклами фінансових пірамід і проведенням державою фінансової контрпропаганди міститься в листі глави Нацкомфінуслуг до прем'єр-міністра. До сих пір правоохоронні органи не знаходили причин для порушення кримінальних справ за фактами діяльності "МММ-2011", а юристи сумніваються, що влада готова посадити людей, які активно залучають нових учасників.

Відсутність у Нацкомфінуслуг повноважень припинити діяльність фінансової піраміди "МММ-2011", яка не є юридичною особою, а тому її представники навіть не намагалися отримати ліцензію на надання фінансових послуг, змусило главу комісії Андрія Стасевського шукати альтернативні способи боротьби зі схемою. У п'ятницю, 18 травня, чиновник направив прем'єр-міністру України Миколі Азарову листа з п'ятьма пропозиціями щодо запобігання функціонування фінансових пірамід та інших сумнівних схем по присвоєнню коштів громадян.

Перша міра, доручається Мін'юсту, - включення до Кримінального кодексу відповідальності за "створення, експлуатацію або сприяння розвитку пірамідальних схем". Примітно, що "створення, експлуатація або сприяння розвитку пірамідальних схем, коли споживач сплачує за можливість одержання компенсації, яка надається за рахунок залучення інших споживачів до схеми", давно заборонені законом "Про захист прав споживачів". За словами партнера юридичної фірми Integrites Олександра Олексієнка, цей закон регулює відносини між споживачами та особами, які надають послуги. "На даний момент немає інформації про юридичну формі МММ, відповідно, і говорити про притягнення юридичної особи до відповідальності по лінії захисту прав споживачів немає ніяких підстав", - додав він.

Друга пропозиція полягає в тому, щоб доручити МВС провести слідчі дії щодо організаторів фінансової піраміди "МММ-2011" в зв'язку з наявністю ознак шахрайства по ст. 190 КК. Проте в прес-службі відомства повідомили, що за запитами депутатів в МВС вивчили роботу МММ і не знайшли підстав для розслідування. "До нас прийде розпорядження - ми будемо його виконувати. Зараз заяв від потерпілих від діяльності МММ не надходило", - відзначили в прес-службі.

Інші три пропозиції торкаються питань реклами фінансових пірамід. Запропоновано доручити Госпотребінспекціі посилити контроль над дотриманням законодавства з метою припинення реклами фінансових пірамід. Разом з Держкомтелерадіо це відомство також повинне буде поширювати соціальну рекламу, "спрямовану на підвищення фінансової грамотності населення, і застереження від вкладення коштів у фінансові піраміди".

Більш того, запропоновано розробити зміни до закону "Про рекламу" з тим, щоб обмежити доступ до ресурсів, через які здійснюється поширення інформації про піраміди. Отримати коментар Нацкомфінуслуг не вдалося.

Слід зазначити, що це не перша спроба обмежити роботу "МММ-2011". Ще в кінця вересня 2011 р. депутати запропонували в ст. 39 закону "Про телекомунікації" дозволити операторам і провайдерам телекомунікацій за рішенням суду обмежувати доступ своїх абонентів до ресурсів, через які здійснюється діяльність з надання фінансових послуг без ліцензій. Однак 7 лютого депутати відмовилися від розгляду документа, навіть не включивши його до порядку денного.

Представники соціальної системи "МММ-2011" не бояться введення кримінальної відповідальності, оскільки вважають себе невинними. "На сьогодні" МММ-2011 "- це спільнота людей, що домовилися обмінюватися грошима без будь-яких гарантій і зобов'язань. У жодній цивілізованій країні світу неможливо, прийнявши закон, заборонити здійснювати такий обмін, так як це право кожної людини. Не можна заборонити людям розпоряджатися власним майном на свій розсуд ", - написав тисячник "МММ-2011", який представився Костянтином Константиновим. - Законними методами" прикрити "діяльність МММ неможливо не тільки в Україні". За його інформацією, в системі "МММ-2011" вже більше 35 млн осіб.

Юристи сумніваються в ефективності запровадження кримінальної відповідальності за "створення, експлуатацію або сприяння розвитку пірамідальних схем", оскільки коло підозрюваних надзвичайно великий. За словами Олександра Олексієнка, законодавчі заборони швидше за все не будуть дієвими, і "МММ в такій ситуації буде нескладно знайти обхідні шляхи". "Кожен учасник, який залучає нових учасників, по суті, сприяє розвитку системи. Тому якщо трактувати норму формально, то всі вони повинні бути притягнуті до кримінальної відповідальності", - додав він.

Нагадаємо, 11 травня повідомлялося, що в Новосибірській області РФ дізнавач районного відділу МВС порушив відносно організатора "МММ-2011" Сергія Мавроді кримінальну справу за ч.5 ст.33, ч.1 ст.171 Кримінального кодексу РФ (пособництво в незаконному підприємництві ).