ua en ru

Нацкомфинпослуг планує скоротити перелік документів, необхідний кредитним спілкам для отримання ліцензії

Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг планує істотно скоротити перелік документів, які кредитні спілки зобов'язані подати для отримання ліцензії. Про це йдеться в оприлюдненому проекті ліцензійних умов для кредитних спілок, пише видання "Комерсант Україна".

Так, не потрібно надання виписок з різних державних реєстрів, а також інформації про керівництво кредитної спілки. До заяви на отримання ліцензії необхідно буде подати пакет копій документів, завірених печаткою і підписом керівника: статуту КС, протоколу загальних зборів членів про прийняття статуту, проміжної фінансової звітності КС, звітності за попередній звітний рік, положення про фінансові послуги та фінансовому управлінні. До пакету потрібно буде докласти аудиторський висновок за підсумками перевірки роботи КС.

"При цьому комісія залишила за собою право вимагати у КС додаткові документи і проводити додаткову перевірку, якщо наданої інформації буде недостатньо для оцінки роботи КС", - зазначила президент Всеукраїнської асоціації кредитних спілок Вікторія Волковська. У разі відмови у видачі ліцензії комісія зобов'язана обґрунтувати своє рішення. Окрему копію ліцензії доведеться отримувати і для кожної філії.
Як і раніше, ліцензії будуть видаватися спочатку на три роки, потім на п'ять років. Втретє можливе отримання безстрокової ліцензії, але лише за умови, що до роботи КС не буде ніяких претензій. Поки постановою Кабміну затверджена лише вартість трьох - і п'ятирічних ліцензій, тому комісія не може видавати безстрокові дозволу на роботу.

За підсумками I півріччя в Україні працювало 614 кредитних спілок.

У КС впевнені, що до 14 січня будуть підготовлені пропозиції щодо вдосконалення документа. "Ми спілкувалися з представниками регулятора: вони готові до діалогу", - зазначила Волковська.

Читайте також: Кредитних спілок в Україні можуть заборонити залучення депозитів.