ua en ru

Нацкомфінпослуг відмовила Казкомерцбанку в придбанні акцій "Оранти"

Нацкомісія, що здійснює регулювання ринків фінансових послуг, відмовила казахському бізнесменові Кенесу Ракишеву і Казкомерцбанку щодо придбання істотної частки в статутному капіталі НАСК "Оранта". Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

У відомстві уточнили, що Кенес Ракішев і Казкомерцбанк подали заяви та відповідні документи на отримання погодження набуття істотної участі в "Оранті". Кенес Ракішев мав намір опосередковано купити 16,27% акцій компанії, тоді як Казкоммерцбанк - 17,85% акцій.

"За результатами розгляду поданої документації 17 червня комісією були прийняті рішення про відмову Кенесу Ракишеву і Казкомерцбанку у погодженні придбання істотної частки в компанії у зв'язку з тим, що подані документи не відповідають вимогам "Порядку погодження набуття або збільшення істотної частки у фінансовій установі", затвердженого розпорядженням Нацкомфінпослуг № 2531 від 04.12.2012", - повідомили в прес-службі регулятора.

Як повідомили FinMaidan в Казкомерцбанку, вони нічого не знають про те, що вони подавали заявку на купівлю "Оранти" - банк подавав заявку в українські держоргани на отримання істотної частки в статутному капіталі БТА Банку. "Ми подавали заявку на істотну частку в українському БТА Банку. Але нам відмовили через те, що підготовлений нами пакет документів був неповним", - уточнили в Казкомерцбанку.

4 липня Кенес Ракішев і Казкомерцбанк завершили операцію з купівлі 46,5% акцій казахського БТА Банку, який є акціонером українського БТА Банк (49,9883%) і "Оранти" (35,17%).

Нагадаємо, в "Оранті" з 5 грудня минулого року працює тимчасова адміністрація, а 4 червня її термін був продовжений до 5 листопада.

"На початку літа було прийнято рішення продовжити термін дії тимчасової адміністрації лише на місяць, для того щоб акціонери швидше погодили план докапіталізації та, відповідно, порятунок страхової компанії. Коли цей план був затверджений, прийняли рішення продовжити тимчасову адміністрацію ще на чотири місяці, щоб реалізувати все заплановане. Суперечностей між акціонерами дуже багато, тому самостійно впоратися із завданням їм навряд чи вдасться", - повідомило джерело в "Оранті".