ua en ru

Нацкомфінпослуг не заперечує можливість продажу боргів фізичних осіб

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), не заперечує можливість продажу боргів фізичних осіб. Про це зазначено в ході зустрічі керівництва комісії та асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз", передає прес-служба УКБС.

"Раніше УКБС вніс на розгляд ВР та Міндоходів пропозиції щодо чіткого розмежування в законодавстві понять переуступки права вимоги та факторингу, з метою уникнення їх двозначного тлумачення та мінімізації пов'язаних з цим юридичних і податкових ризиків, - зазначила генеральний директор УКБС Галина Оліфер. - Адже учасники ринку зацікавлені у чіткому законодавчому регулюванні існуючих відносин щодо продажу проблемних активів, яке б дозволяло ринку функціонувати прозоро, гарантувало захист прав і законних інтересів його учасників. А також було б ефективним із податкової точки зору та дозволяло ефективно нарощувати інвестиційні ресурси економіки. Ємність ринку проблемної заборгованості у 76,04 млрд грн (за даними НБУ на 1 липня 2013 р.) є вельми привабливим інвестиційним активом і може стати каталізатором розвитку інститутів фінансового ринку".

УКБС нагадує, що мова йде про лист Нацкомфінпослуг № 3772/16-12 до фізичної особи, в якому роз'яснювалось зміст фінансової послуги факторингу. Зокрема, зазначалось, що така послуга полягає у фінансуванні клієнтів, отриманні плати за користування грошовими коштами та набутті відступленого права грошової вимоги до боржників, які є суб'єктами господарювання. Разом з тим, зазначалось, що укладення небанківською фінансовою установою (фактором) відступленого права вимоги до боржників - фізичних осіб, є порушенням вимог пп. 2 п. 1 розпорядження комісії № 231 від 3 квітня 2009 р.