ua en ru

У Національній інвестраді назвали "плюси" енергетичних формул

У Національній інвестраді назвали "плюси" енергетичних формул Юлія Ковалів (фото - РБК-Україна)

Ковалів прокоментувала ситуацію з ціною на газ

До затвердження прозорих формул визначення вартості енергоресурсів паралельно існувало фактично дві ціни: ціна українського виробника і вільна (ринкова) ціна, що дозволяло маніпулювати цінами і отримувати дивіденди зацікавленим особам. Про це заявила керівник офісу Національної інвестиційної ради Юлія Ковалів на круглому столі "Енергетика в Україні: європейські перспективи", передає "Обозреватель".

"Я дуже добре пам'ятаю ту дискусію, коли, власне, перейшли до питання становлення цін на газ. Ми мали великі дискусії, взагалі з підходом, до чого прив'язуватися. Наскільки я пам'ятаю, було дуже багато депутатів, які хотіли в закон "Про ринок природного газу" повернути норму закону "Про основи функціонування ринку газу". Було фактично дві ціни на газ. Одна ціна для української державної компанії і виробника, а інша ціна вільна", - зазначила Ковалів.

За словами голови інвестиційної ради, принцип імпортного паритету сьогодні поширюється і на нафту. Ціна нафтопродуктів, частина яких видобувається і переробляється в Україні, продається за ринковими цінами згідно з котируваннями Plats Europe урахуванням доставки.

"Фактично трейдери формують цю ціну. Ця ціна то румунського, то білоруського заводу, то австрійського, хтось возить з Азербайджану. Вони беруть (ціну, - ред.) з доставкою в Україну. Це той ліквідний ринок. Хоча і в нас є свій видобуток нафти і своя переробка нафти", - говорить Ковалів.

За аналогічним принципом імпортного паритету формуються не тільки ціни на енергоресурси. Наприклад, зерно всередині України, яка є експортером цієї продукції (на відміну від дефіциту газу, нафти і вугілля) продається за тими ж цінами, що і на експорт.

"Ми великий експортер зерна. Але сьогодні наші хлібокомбінати і всі виробники зерна продають його за такими ж цінами, як і експортують. Це зерно йде на світовому ринку, це і є ринкова ціна", - заявила вона.

Ковалів підкреслила, що, в разі ручного регулювання цін, помилка НКРЕКП, що ці ціни встановлює, може коштувати дуже дорого як ринку енергетики, так і економіці в цілому.

Як відомо, в 2016 році з ініціативи міжнародних організацій і донорів України розпочала процес лібералізації системи ціноутворення на енергоресурси. 27 квітня 2016 КМУ прийняв постанову №315, якою зрівняв ціни на газ для промисловості та населення. Цим же рішенням визначена формула ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до українсько-словацького кордону.

3 березня 2016 НКРЕКП прийняв постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Згідно цієї методології, вугільна складова у тарифі на електроенергію базується на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

На думку експертів, ринкова ціна на вугілля та газ на основі імпортного паритету, яка передбачена формулами "Дюссельдорф+" і "Роттердам+", дозволяє забезпечити інвестиції у вітчизняну видобуток енергоресурсів.