ua en ru

Китайська національна корпорація CNBM провела ряд зустрічей в Україні

Керівництво Китайської національної групи корпорацій по будівельним матеріалам СNBM (СНБМ), спільно з радником канцелярії з торгівельно-економічних питань при посольстві Китайської Народної Республіки (КНР) в Україні провели ряд зустрічей з керівництвом профільних комітетів і державних відомств у сфері енергетики.

Повідомляється, що китайська делегація зустрілася з керівництвом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері електроенергії і комунальних послуг (НКРЕКП). Також члени делегації виступили на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки та провели зустріч в Антимонопольному Комітеті України.

В делегації відзначили, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, в черговий раз не змогла прийняти китайську делегацію, пославшись на велику завантаженість керівництва. Як відомо, керуючись рекомендаціями Міненерго, НКРЭКУ приймала рішення ретроспективно зменшити "зелені" тарифи.

У компанії СНБМ заявили, що розуміють складний економічно-політичне становище, в якому опинилася Україна, але вважають, що незважаючи на всі складнощі, гарантії інвесторам повинні збережуться. І тариф для вже введених в експлуатацію станцій повинен бути на колишньому рівні.

Як повідомили в СНБМ, незважаючи на неодноразові звернення і запевнення української влади, що гарантії інвесторам будуть дотримані, тариф для вже побудованих сонячних станцій знизили на 55%, що порушує умови, при яких компанія входила на ринок України.

"Китайські компанії повірили в Україну, в її енергетичний сектор, вклали великі інвестиції, і сподіваються на зважене вирішення виниклої проблеми порушення гарантій", - відзначили в компанії.

СНБМ є одним з найбільших гравців ринку відновлюваної енергетики в Україні. Загальна сума інвестицій компанії в сонячну енергетику України склала близько 1 млрд дол., а потужності компанії в Україні становлять 1000 МВт.

Як повідомлялося раніше, рішення НКРЭКУ про зниження "зеленого" тарифу для генеруючих об'єктів відновлюваної енергетики (ретроспективне зниження), викликали подив у представників галузі та міжнародних інвесторів. Такі дії Комісії були сприйняті як непослідовна політика держави у сфері ВДЕ, і серйозно підірвали довіру інвесторів.