ua en ru

Нацбезпека у фінансовій сфері повинна передбачати виведення банківської галузі з кризи і подальший її розвиток, - АУБ

Асоціація українських банків (АУБ) підтримує ініціативи Президента України щодо розробки концепції забезпечення національної безпеки України у фінансовій сфері та заходів, спрямованих на дедоларизицію економіки України. Про це, заявив президент АУБ Олександр Сугоняко.

О.Сугоняко наголосив, що до фінансово-економічної кризи в Україні в 2008-2009 рр., призвели: дозвіл на масштабну доларизацію економіки, дозвіл на кредитування в іноземній валюті, зняття обмеження на участь іноземного капіталу в капіталі банків, допуск практично без обмежень іноземного капіталу в банківську галузь, необґрунтоване і необмежене кредитування споживчого ринку.

За словами президента АУБ, в результаті цих помилок банківська система України опинилась розірваною на фрагменти (в залежності від походження капіталу), причому стратегії цих фрагментів відмінні та протилежні між собою.

Підтримуючи ініціативи щодо розробки стратегії забезпечення національної безпеки України у фінансовій сфері, О.Сугоняко наголосив, що у такому документі мають бути передбачені положення щодо виведення української банківської галузі з кризи та подальшого її розвитку. Відповідні пропозиції нещодавно були направлені АУБ у відкритому листі до Президенту України.