ua en ru

Нацбанку необхідно посилити моніторинг валютних операцій, - банкір

Тіньовий сектор формує підвищений попит на валюту, який призвів до різкого зростання котирувань валют на міжбанку. Про це повідомив заступник голови наглядової ради "Укрсоцбанку" БТБ Борис Тимонькін.

Він зазначив, що сьогодні не спостерігається великого попиту на валюту з боку населення. "Ми розуміємо, обмінюючись враженнями, що, мабуть, частина учасників певних тіньових схем найбільше вже активізувалася. І це вже питання до Національного банку, до податкової інспекції. Контролюйте і притискайте ці ситуації", - сказав Тимонькін.

Банкір зазначив, що злагоджена робота уряду та НБУ допоможе збалансувати ситуацію на валютному ринку і знизити панічні настрої, оскільки саме вони зараз визначають курс валют, а не об'єктивні економічні фактори.

"Якщо жорстко і дружно працюватиме уряд і Нацбанк, то все стає можливим, оскільки причина цього зростання - це просто нерви. Вона ж не економічного характеру. У нас платіжний баланс минулого року - плюс 2 млрд дол., на відміну від мінус 4 млрд дол. позаминулого року. Тобто, таких серйозних, об'єктивних економічних чинників, тиску на курс немає. Ситуація була б кращою, якби не нервували", - додав банкір.

Тимонькін відзначив, що зараз керівники НБУ відновили взаємодію і регулярні зустрічі з представниками банків для посилення, щоб контролювати ситуацію як у самому фінансовому секторі, так і на валютному ринку.