ua en ru

У Нацбанку розповіли про ризики, які можуть стримати зниження інфляції у 2018 році

У Нацбанку розповіли про ризики, які можуть стримати зниження інфляції у 2018 році Фото: у НБУ розповіли, що загрожує зниження інфляції (НБУ)

Одним з них є високий рівень витрат, закладений у бюджет

В останні місяці стала більш вірогідною реалізація ризиків, які можуть стримати зниження інфляції в 2018 році. Про це журналістам повідомили сьогодні в Національному банку (НБУ), передає кореспондент РБК-Україна.

"З часу прийняття попереднього рішення по обліковій ставці та оприлюднення останнього макроекономічного прогнозу Національного банку, стала більш вірогідною реалізація ризиків, які можуть стримати зниження інфляції в наступному році", - повідомили в НБУ.

Як зазначили в регуляторі, обсяг витрат, передбачений у прийнятому державному бюджеті на 2018 рік, істотно вище закладеного в жовтневий прогноз НБУ.

Також є ризик і більш значного підвищення соціальних стандартів, який може вплинути на споживчий попит з боку населення, так і на собівартість товарів і послуг.

У НБУ повідомили, що також посилилися ризики відстрочки наступного кредитного траншу за програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом.

"Подорожчання сирих продуктів харчування може і надалі надавати значний вплив на ціни на продукти з високим ступенем обробки, як це було у другій половині 2017 року", - зазначили в регуляторі.

Крім того, зростання світової економіки може бути більш істотним, ніж очікувалося раніше. Це може стимулювати подальшу трудову міграцію і, відповідно, призвести до підвищення заробітних плат, повідомили в НБУ.

Нагадаємо,раніше в НБУ повідомили, що в 2017-2019 роках зниження інфляції буде більш тривалим, ніж прогнозувалося.