ua en ru

У Нацбанку розповіли про подальші кроки валютної лібералізації

У Нацбанку розповіли про подальші кроки валютної лібералізації Фото: Нацбанк продовжить валютну лібералізацію

НБУ має намір підвищити мінімальний термін за експортно-імпортними розрахунками

Національний банк планує продовжити валютну лібералізацію насамперед з усунення бар'єрів для зовнішньоторговельних операцій і припливу прямих іноземних інвестицій. Про це сьогодні під час брифінгу повідомив в. о. голови Національного банку Яків Смолій, передає кореспондент РБК-Україна.

"Правління Національного банку вже вважає можливим продовжити пом'якшення монетарної політики не тільки за рахунок зниження облікової ставки, але і шляхом лібералізації валютного регулювання", - заявив Смолій.

За його словами, в регуляторі планують, зокрема, підвищити максимальний термін для розрахунку за операціями з експорту та імпорту товарів зі 120 до 180 днів.

Крім того, НБУ має намір дозволити інвесторам купувати і перераховувати іноземну валюту для повернення за кордон коштів, отриманих іноземними інвесторами від продажу корпоративних прав.

"Очікується, що в цілому, за результатами цього року, на початку якого облікова ставка перебувала на рівні 14% річних, масштабне зниження буде набагато менше порівняно з минулим роком", - додав банкір.

В. о. голови НБУ нагадав, що за 2016 рік облікова ставка знизилася на 8 в. п.

Нагадаємо, НБУ має намір провести валютну амністію.