ua en ru

Нацбанк запустив оновлену систему електронних міжбанківських розрахунків

Нацбанк запустив оновлену систему електронних міжбанківських розрахунків Фото: НБУ оновив систему електронних платежів (НБУ)

Система побудована на більш сучасних технологіях

Національний банк України запустив в експлуатацію нове модернізоване покоління державної системи електронних міжбанківських розрахунків - систему електронних платежів Національного банку України. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

За даними регулятора протягом банківського дня 3 листопада 2017 в СЕП-3 було опрацьовано 1,22 млн. платежів на загальну суму понад 79,7 млрд гривень.

Як пояснили в Нацбанку, сутність інноваційної СЕП-3 полягає в її суттєвого оновлення на базі провідних сучасних інформаційних технологій. Архітектура СЕП перебудована на основі промислової середовища серверів додатків IBM WebSphere, промислових стандартів JEE і транспортної системи Національного банку України на базі WebSphere MQ.

СЕП - єдина системно важлива платіжна система в Україні, яка сьогодні повністю задовольняє потреби вітчизняної банківської системи міжбанківські перекази в національній валюті і стабільно виконує свої функції вже більше 20 років.

За станом на 1 жовтня 2017 учасниками СЕП були 187 установ, з них 93 - банки України; 66 - філії банків України, 27 - Державна казначейська служба України та її органи; 1 - Національний банк України.

Нагадаємо, Національний банк України спростив порядок відкриття, використання, залучення коштів на рахунки клієнтів банків і здійснення безготівкових розрахунків.