ua en ru

Нацбанк запустив чотиримісячний пілотний проект з тестування модернізованої НСМЕП

Національний банк України (НБУ) 1 червня 2013 р. запустив чотиримісячний пілотний проект з тестування модернізованої НСМЕП. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

Оновлена НСМЕП передбачає створення карток з магнітною смугою і EMV-чипом на основі відкритих міжнародних стандартів. Для розрахунків у мережі Інтернет планується використання спеціальних технологій захисту даних. У майбутньому можливе використання карток НСМЕП за кордоном у разі розміщення на картці логотипа міжнародної платіжної системи.

"Важливо відзначити відсутність витрат на адаптацію більшості діючого термінального устаткування банків України до прийому таких карток", - наголосила заступник директора генерального департаменту інформаційних технологій і платіжних систем Нацбанку Інна Тютюн.

Для оброблення внутрішньобанківських операцій з картками НСМЕП банки матимуть змогу використовувати власні процесингові центри. Якщо власних процесингових центрів немає, то фінансові установи матимуть змогу скористатися процесинговим центром Національного банку України, у якому застосовуються відкриті міжнародні протоколи і стандарти.

"Тарифна політика в оновленій НСМЕП буде ринковою і конкурентоспроможною з пропозиціями міжнародних платіжних систем", - заявила Тютюн.

Пілотний проект НСМЕП був упроваджений у грудні 2000 року. 19 липня 2001 року була емітована перша платіжна картка НСМЕП, а 22 листопада 2004 р. почалася промислова експлуатація системи.

Сьогодні до НСМЕП входить 58 банків і 9 небанківських установ, у тому числі "Укрпошта". За час роботи системи було імітовано близько 3,5 млн платіжних карток НСМЕП за класичною технологією і більше 6 мільйонів "Національних карток" для виплат компенсацій вкладникам колишнього Сбэрбанку СРСР.

Читайте також: НБУ затвердив стратегію розвитку Національної системи масових електронних платежів