ua en ru

Нацбанк спростив проведення банками низки валютних операцій

Нацбанк спростив проведення банками низки валютних операцій Фото: НБУ продовжує валютну лібералізацію (НБУ)

Уточнено перелік документів для отримання ліцензії на переказування валюти за кордон

Національний банк України спростив проведення банками валютних операцій, а також удосконалив порядок видачі індивідуальних ліцензій НБУ на переказування іноземної валюти за кордон. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Зокрема, Національний банк уточнив перелік документів, які повинні подаватися для отримання індивідуальної ліцензії НБУ. При цьому, з метою запобігання відпливу капіталу за межі України, посилені вимоги щодо документів, які подаються у НБУ, зокрема через право Національного банку питати такі документи у разі необхідності.

Крім того, Національний банк уточнив перелік операцій з переказу іноземної валюти суб'єктами господарювання-резидентами за межі України, які не потребують отримання індивідуальної ліцензії НБУ. Відтепер змінами чітко унормовано можливість перерахування в якості відшкодування резидентом-позичальником коштів нерезиденту-гаранту (поручителю) за умови, що цей гарант (поручитель) сплатив у відповідності з договором гарантії (поруки) за зобов'язаннями такого резидента-позичальника, передбачених відповідним кредитним договором з уповноваженим банком-кредитором

Зазначені зміни затверджені постановою правління Національного банку України № 130 від 14 грудня 2017 року "Про внесення змін до положення про порядок видачі індивідуальних ліцензій на переказування іноземної валюти за межі України для оплати банківських металів та проведення окремих валютних операцій". Зміни вступають в силу з 15 грудня 2017 року.

Також Національний банк уточнив перелік підстав для анулювання індивідуальних ліцензій НБУ на переклад суб'єктами господарювання-резидентами іноземної валюти за кордон.

Нагадаємо, Національний банк України спрощує порядок ввезення резидентами в Україну іноземної валюти в готівковій формі та вдосконалює порядок її вивезення.