ua en ru

Нацбанк застосував заходи впливу до іноземної компанії

Нацбанк застосував заходи впливу до іноземної компанії Фото: НБУ оштрафував іноземну компанію (НБУ)

Компанія оштрафована за отримання істотної участі в банку без згоди НБУ

Національний банк України наклав штраф на іноземну компанію, яка отримала істотну участь в одному з українських банків без погодження НБУ. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як повідомляється, компанія оштрафована на майже 730,1 тис. гривень. При цьому, при визначенні розміру штрафу НБУ прийняв до уваги те, що не відбулося змін у складі кінцевих власників істотної участі в банку та розмір їх участі, а також самостійне повідомлення банком про зміни, які відбулися в його структурі.

Національний банк відзначає, що придбання істотної участі в банку без погодження з регулятором є порушенням законодавства. Погодженню підлягає як пряме, так і опосередковане придбання або збільшення істотної участі більш ніж граничні пороги у 10, 25, 50 і 75 відсотків. Не є винятком також випадки, коли без зміни кінцевого власника істотну участь набувають нові підконтрольні власнику компанії.

У випадку придбання або збільшення істотної участі в банку без погодження НБУ право застосовувати заходи впливу, а саме: накладати штраф у розмірі до 10% номінальної вартості придбаних акцій банку та/або тимчасово заборонити право голосу.

За вказане порушення з 2015 року НБУ п'ять разів штрафував порушників на суми від 272 940,12 до 3299 730,00 гривень. Крім того, з 2011 року НБУ застосував тимчасова заборона права голосу до 13 порушників.

Нагадаємо, всього за 2017 Національний банк за результатами перевірок з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом наклав на банки 15 штрафів на загальну суму 67,6 млн гривень (сплачених не в повному обсязі).