ua en ru

Нацбанк назвав причину зростання курсу долара з початку року

Нацбанк назвав причину зростання курсу долара з початку року Фото: Національний банк України (flickr.com/National Bank Of Ukraine)

НБУ назвав сезонні фактори ключовою причиною коливання курсу гривні

Іноземна валюта в Україні дорожчає в результаті сезонних факторів, у тому числі у зв'язку із зростанням попиту з боку імпортерів. Про це заявив заступник голови Національного банку Олег Чурій, передає прес-служба НБУ.

За словами Чурія, після переходу на плаваючий обмінний курс гривні в 2015 році на валютному ринку спостерігається певна сезонність.

"Вже третій рік поспіль у перші місяці року зростає попит на валюту, в тому числі з боку імпортерів, які формують запаси товарів на новий рік, і одночасно знижуються її надходження, в тому числі з боку аграріїв, які зазвичай протягом року забезпечують близько половини пропозиції валюти на міжбанківському ринку...Ці сезонні фактори є ключовою причиною посилення коливань курсу гривні на міжбанківському валютному ринку та з початку січня цього року", - заявив Чурій

Він також зазначив, що для пом'якшення впливу цих факторів НБУ з початку року продав 53,5 млн доларів.

"Національний банк має достатньо ресурсів для подальшого згладжування надмірних коливань на валютному ринку у випадку необхідності - міжнародні резерви становили 18,8 млрд. доларів на початок січня", - додав Чурій.

Відзначимо, 12 січня 2018 року курс євро у продажу перевищив 34 гривні, а готівковий курс долара в продажу підвищився до 28,63 гривні.