ua en ru

У НАТО збільшують фінансування оборони

У НАТО збільшують фінансування оборони Фото: кораблі НАТО під час навчань (flickr.com/nato_maritime_command)

НАТО створює нові командування і підвищує свою мобільність

Після холодної війни НАТО скорочували персонал, структури управління та видатки на оборону. Тепер через дії Росії альянс створює два нових командування. Про це повідомляє німецьке видання Deutsche Welle.

Зокрема, повідомляється, що політика Росії щодо України починаючи з 2014 року стала однією з причин звернення назад тенденції, яка існувала в діяльності НАТО останню чверть століття. Мова йде як про зниження багатьма країнами-членами альянсу витрат на оборону, так і про скорочення військових структур.

Однак у зв'язку з загрозою з боку Росії, альянс на даний момент вирішив зміцнювати свої позиції і взяв курс на те, щоб краще відповідати викликам сучасності. Зокрема, у 2016 році на саміті НАТО у Варшаві було прийнято рішення реформувати структуру органів військового управління. Ці плани поступово конкретизуються. Міністри оборони країн НАТО на зустрічі 14-15 лютого в Брюсселі домовилися про створення двох нових командувань альянсу. Перше з них - командування об'єднаних сил для Атлантики.

Воно призначене "для того, щоб допомогти захищати морські лінії комунікації між Північною Америкою і Європою", - пояснив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг за підсумками засідання. Друге командування, логістичне, буде займатися тиловим забезпеченням і військової мобільністю. Крім того, було вирішено створити новий центр кібероперацій при Верховному командуванні об'єднаними збройними силами НАТО в Європі в бельгійському Монсі.

США вже запропонували розмістити командування для Атлантики на своїй території. А Німеччина хотіла б прийняти у себе командування логістичне. Міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляйен (Ursula von der Leyen) підкреслила, що ФРН не тільки знаходиться в серці Європи, але і має великий досвід у сфері логістики і тилового забезпечення.

За словами Йенса Столтенберга, саме командна структура НАТО дозволяє 29 державам-членам діяти як одному. "Покращення перекидання сил, обладнання і техніки є життєво важливим для нашої колективної оборони і стримування", - додав він.

У НАТО збільшують фінансування оборониІнфографіка - військовий потенціал НАТО і Росії

Також країни НАТО збільшують свої витрати на оборону. За словами Йенса Столтенберга, якщо у 2014 році лише три держави, що входять в альянс, витрачали на військові потреби не менше двох відсотків їх ВВП, то в цьому році, як очікується, цей цільовий показник будуть виконувати вже вісім країн.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Кабінет міністрів України на засіданні 14 лютого 2018 року затвердив програму співпраці з НАТО на 2018 рік.