ua en ru

НАТО зберігає політику відкритих дверей щодо України, - генсек

НАТО зберігає політику відкритих дверей щодо України, - генсек
Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявляє, що Альянс зберігає політику відкритих дверей щодо України.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявляє, що Альянс зберігає політику відкритих дверей щодо України. Про це він сказав сьогодні в Гаазі (Нідерланди), виступаючи на 60-ї сесії Парламентської Асамблеї НАТО, передає ЄС-Плюс.

"Політика відкритих дверей була успіхом. В останні 20 років НАТО було розширено. І зараз захищає майже 1 млрд. осіб. Це сприяло збільшенню демократії, стабільності, свободи, процвітання в нових союзників НАТО, і розширення було великим успіхом", - сказав Столтенберг.

"І я хотів би нагадати саміт в Бухаресті, де ми вирішили, що Україна буде членом НАТО, і це рішення зберігається, звичайно, якщо Україна буде відповідати критеріям, і якщо буде воля", - зазначив генсек НАТО.

При цьому він нагадав, що в 2010 р. Україна ухвалила рішення про позаблоковий статус, додавши, що це зняло на кілька років з порядку денного питання про членство України.

"І ми поважаємо це. Тому що кожна суверенна країна вирішує сама, частиною яких угод у секторі оборони вона хоче бути. Я поважаю це рішення України, але двері залишаються відкритими", - підкреслив Столтенберг.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко заявив, що країна поки не готова до вступу в НАТО.

Зазначимо, коаліція в новообраній Верховній Раді зобов'язалася привести Збройні сили України до стандартів НАТО до 2019 р.