ua en ru

НАТО закликало Януковича розслідувати факти порушення прав людини в Україні

Голова Парламентської асамблеї НАТО Х'ю Бейлі закликав Президента України Віктора Януковича провести розслідування фактів порушення свободи зібрання і свободи слова в Україні.

Голова Парламентської асамблеї НАТО Х'ю Бейлі закликав Президента України Віктора Януковича провести розслідування фактів порушення свободи зібрання і свободи слова в Україні. Про це Бейлі заявив під час засідання міжпарламентської ради Україна-НАТО, повідомила прес-служба Верховної Ради України.

"Останні драматичні події В Україні глибоко схвилювали нас усіх. Через понад двадцять років з часу здобуття незалежності українських народ все ще обирає своє майбутнє. На жаль, цей процес є болісним, інколи навіть з насильством", - наголосив Бейлі.
Він відзначив, що європейська спільнота готова підтримати будь-яких лідерів, які готові повести український народ до кращого майбутнього.

"Ми в Асамблеї віримо в діалог, тому що відсутність діалогу призводить до конфронтації, навіть до ворожнечі, посилює політичну поляризацію і розкол у суспільстві. Відсутність діалогу - є головним фактором, який лежить сьогодні в основі кризи в Україні", - наголосив Бейлі.

Проте він також зазначив, що застосування сили і утиск мирних демонстрантів у розв'язанні цієї кризи є абсолютно неприйнятним.
"Ми закликаємо Президента і владу провести розслідування цих подій і притягнути до відповідальності тих, хто порушив базові принципи свободи зібрання і свободи слова", - зазначив він.

Бейлі підкреслив, що "криза далеко ще не розв'язана і можливість найгіршого сценарію не зникла, але є позитивні ознаки: український парламент скасував деякі закони і проголосував закон про амністію".

Він висловив сподівання, що представники влади і суспільства зможуть знайти порозуміння та досягти компромісу, щоб країна йшла нормальним демократичним шляхом.