ua en ru

НАТО не планує втручатися в сирійський конфлікт

НАТО не планує брати участі у військовому втручанні в сирійський конфлікт. Про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Андерс Фог Расмуссен.

НАТО не планує брати участі у військовому втручанні в сирійський конфлікт. Про це генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Андерс Фог Расмуссен заявив датському виданню Politiken.

"Я не бачу ролі НАТО в міжнародній реакції на сирійський режим" , - сказав Расмуссен. Він підкреслив, що рішення про участь в ударі по Сирії країни - учасниці військового блоку будуть ухвалювати в індивідуальному порядку.

Разом з тим Генсек НАТО назвав застосування хімічної зброї в Сирії "страхітливим актом" і визнав, що подібні дії вимагають міжнародної відповіді.

Раніше стало відомо про те, що 12 країн - учасниць НАТО відмовилися втручатися в сирійський конфлікт без санкції Ради безпеки ООН.

Тим часом, Вашингтон готується провести операцію в Сирії самостійно. У Білому домі стверджують, що США можуть діяти і самостійно, так як гострої необхідності в створенні коаліції немає: масштаб операції в Сирії не настільки великий, як операції в Лівії в 2011 р. "США потрібна лише дипломатична підтримка ключових союзників, а з цим проблем немає", - прокоментував ситуацію представник Білого дому. Проте, парламент головного союзника США в цьому питанні, Великобританії, відхилив пропозицію прем'єр- міністра країни Девіда Кемерона, що стосується початку військової операції. А Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що його країна підтримає США. Зазначимо також, що згідно з останнім повідомленням Білого Дому, Барак Обама ухвалить рішення по Сирії після консультацій з Конгресом.

Рішення завдати військового удару по Сирії США озвучили після появи інформації про можливе використання силами Башара Асада хімічної зброї.

Тим часом офіційний Дамаск звинувачує у використанні хімічної зброї повстанців. У Сирії побували інспектори ООН, метою яких було розслідування цієї НП.