ua en ru

В "Нашому краї" пропонують встановлювати лічильники за рахунок постачальників комунальних послуг

В "Нашому краї" пропонують встановлювати лічильники за рахунок постачальників комунальних послуг

Лічильники на всі комунальні послуги повинні встановлюватися за рахунок постачальників, а не споживачів. Про необхідність прийняття відповідного закону повідомив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак.

За словами Мазурчака, закон повинен визначати, що лічильники встановлюються і обслуговуються за рахунок постачальника теплової та електричної енергії, газу, холодної і гарячої води. Необхідно заборонити включати відповідні витрати в тариф або абонентську плату.


"Монополісти - постачальники комунальних послуг, намагаються перекласти максимум своїх витрат на людей, залишаючи за собою лише один привілей - збирати кошти. Необхідно відмовитися від подібної практики, - сказав Мазурчак. - Питання має бути врегульовано державою. Люди повинні отримати лічильники і сплачувати лише за фактично спожиті послуги. Коли ми приходимо, наприклад, на ринок, ми не беремо з собою ваги, щоб визначити вагу картоплі чи яблук. Логічно, щоб і надання комунальних послуг здійснювалося за тими ж принципами", - підкреслив Олександр Мазурчак.

Відповідні корективи, за його словами, повинні бути передбачені в законі "Про засади комерційного обліку комунальних послуг" і йти в зв'язці з урядовим законопроектом, який стосується комерційного обліку комунальних послуг.

Мазурчак зазначив, що згідно з законом тільки лічильники газу та електроенергії встановлюються і змінюються за рахунок забудовника або постачальника послуги. Однак у газовій сфері закон не виконується належним чином. Це веде до порушень всіх термінів встановлення лічильників.

Як повідомлялося раніше в ЗМІ, відсутність газових лічильників у населення призвело до боргу "заднім числом", який через суд був нарахований споживачам. За даними "Нашого краю", середній розмір боргу становить близько 1000 грн на сім'ю, в квартирі якої немає газового лічильника. Таких сімей в Україні налічується понад 3,5 млн.

Установка лічильників громадянам за рахунок постачальників послуг убезпечить українців від подібних ситуацій, переконані в партії "Наш край".