ua en ru

"Наш край" вніс у Раду законопроект щодо скасування підприємцям оплати адмінзбору

Депутати партії "Наш край" внесли у Верховну Раду законопроект, що скасовує фінансування декомунізації за рахунок громадян. Про це сьогодні на брифінгу у Верховній Раді заявив народний депутат, співголова політичної партії "Наш край" Антон Кіссе.

"Сьогодні я зареєстрував законопроект, щоб фінансові зобов'язання, пов'язані з декомунізацією, були віднесені на рахунок держави", - сказав Антон Кіссе.

За його словами, підприємців необхідно звільнити від сплати адміністративного збору за перейменування населених пунктів, вулиць та ін. у зв'язку з декомунізацією. Тобто, від сплати 410 грн і 140 грн з юридичних і фізичних осіб відповідно.

Антон Кіссе підкреслив, що в законі про декомунізацію було передбачено, що ні юридичні, ні фізичні особи-підприємці не будуть платити адміністративний збір за перереєстрацію засновницьких документів при перейменуванні. Однак, за його словами, з 1 січня 2016 року, після прийняття нової редакції закону про державну реєстрацію, з нього зникла ця норма. "Мова йде про сотні мільйонів гривень в масштабах країни", - підкреслив Антон Кіссе.

У той же час, при реалізації закону про декомунізацію держава може "залізти і в гаманці" жителів перейменованих вулиць. Як зазначив співголова партії "Наш край", оскільки кошти на заміну табличок і покажчиків з назвами вулиць не закладені в бюджет, на місцях вже лунають пропозиції їх закласти в тариф на утримання прибудинкової території.

"Закон прийнятий. Його треба виконувати. Але разом з тим проблеми з оформлення правовстановлюючих документів і заміни табличок не повинні лягати на плечі підприємців і звичайних громадян. Інтереси людей повинні бути захищені", - резюмував Антон Кіссе.

За даними прес-служби партії, проект закону, запропонований партією "Наш край", передбачає внесення в закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (Відомості Верховної Ради України, 2003 р., № 31-32, ст. 263) змін шляхом доповнення частини першої статті 36 абзацом такого змісту:

"Адміністративний збір не стягується за проведення державної реєстрації змін, внесених в установчі документи юридичних осіб, пов'язаних з прийняттям Закону України" Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки", а також зміни місцезнаходження юридичної особи, місця проживання фізичної особи у зв'язку із зміною назви (перейменуванням) скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об'єктів топоніміки населених пунктів".

У разі прийняття закону, він набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування.