ua en ru

"Наш край": встановлення лічильників дозволить платити за тепло на 30% менше

Встановити лічильники на тепло у кожному домі до кінця 2016 року вимагає партія "Наш край".

Про це йдеться в заяві, опублікованій на офіційному сайті політичної сили.

Зокрема, мова йде про те, що тарифи на тепло для населення економічно не обґрунтовані, а 76% підприємств ТКЕ штучно завищують ціни. Після встановлення лічильників компанії, що постачають тепло, не зможуть маніпулювати з розрахунком теплової енергії та безпідставно підвищувати ціни, зазначили в прес-службі.

"Нинішня система розрахунку вартості опалення передбачає оплату не за фактично використані гігакалорії, а за квадратні метри. Це застаріла система, яка дозволяє необґрунтовано підвищувати ціну на тепло. Сьогодні тарифи на опалення - це корупційні домовленості між монополістом та регулятором. І ми повинні змінити цю систему, - коментує співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак.

За даними досліджень партії, будинки, обладнані лічильниками, платять за тепло приблизно на 29,9% менше.

Нагадаємо, що чергове підвищення вартості газу заплановано на квітень 2016 року. Саме 1 квітня відбудеться перегляд тарифів, які діють з 2015 року. Найбільше, за даними партії, в Україні за тепло платять у Дніпропетровську (720 грн/ Гкал), Черкасах (734 грн), Чернігові (740 грн), Рівному (764 грн), Сумах (773 грн), Херсоні (781 грн) і Харкові (905 грн).

"В Україні в тарифи закладені безвідповідальність і безгосподарність уряду. Якщо ми хочемо бути господарями, то повинні вести повний облік всіх витрат, а не піддаватися маніпуляціям монополістів теплового ринку. Тому ми наполягаємо на тому, що програма зі встановлення будинкових лічильників повинна бути запущена вже найближчим часом і виконана до кінця року", - резюмував Олександр Мазурчак.

Згідно з даними прес-служби, в Україні 1000 кубометрів газу відповідають мінімум 8 Гкал. Щоб зробити 1 Гкал ТКЕ повинна витратити 125 кубометрів газу. У грошах це - 374,3 грн, що становить 72% тарифу на тепло. Додаємо ще 28% інших витрат, отримуємо 519,9 грн. Плюс 20% ПДВ - і бачимо остаточну суму, яку платить ТКЕ за послуги централізованого опалення. Виходить, що економічно обґрунтований тариф дорівнює 623,88 грн/Гкал, додали в "Нашому краї".