ua en ru

"Наш край" вимагає від влади відновити програму "Доступні ліки"

"Наш край" вимагає від влади відновити програму "Доступні ліки" Фото: Олександр Мазурчак

У політсилі закликають забезпечити українців обіцяними безкоштовними ліками

"Наш край" вимагає від уряду негайно відновити програму "Доступні ліки" і забезпечити українців обіцяними безкоштовними ліками. Про це заявив у зверненні до Кабінету міністрів України співголова партії Олександр Мазурчак, повідомляє прес-служба політсили.

За його словами, у більшості областей України державна програма "Доступні ліки" майже місяць не працює.

"Численні скарги, які надходять на "гарячу лінію" та в громадські приймальні партії "Наш край", свідчать про те, що програма "Доступні ліки" зупинилася. Люди повідомляють про відсутність ліків в аптеках, а також про численні відмови лікарів виписувати рецепти на безоплатні ліки. В аптеках відзначають, що з 24 листопада припинилося фінансування програми. Вимагаємо від уряду негайно відновити дію програми "Доступні ліки" і забезпечити українців обіцяними безкоштовними ліками", – підкреслив Мазурчак.

Він зазначив, що влада обіцяє розширити перелік безкоштовних ліків, тоді як в наявності немає і вже затверджених програмою.

"Замість того, щоб вчасно компенсувати аптекам безкоштовні ліки, уряд просить видавати ліки в борг. Аптеки не готові це робити, оскільки бюджети міст і областей не прийняті: розпорядники не знають, якими засобами будуть оперувати. Коли області отримають гроші з державного бюджету на реалізацію програми – теж невідомо", – повідомив Мазурчак.

Він додав, "Наш край" продовжує контролювати реалізацію програми.

"Сьогодні ті, хто потребує допомоги, не можуть її отримати вчасно і в повному обсязі. "Наш край" і надалі буде допомагати людям отримати необхідні медикаменти. Ми примусимо уряд не тільки обіцяти, а й виконувати свої обіцянки", – резюмував Олександр Мазурчак.

Як відомо, "Наш край" спільно з активістами здійснює контроль по всій території України над реалізацією урядової програми "Доступні ліки", що стартувала 1 квітня 2017.

Якщо особа належить до однієї з трьох категорій (хворі на діабет II типу, бронхіальну астму або серцево-судинні захворювання) і лікар відмовляє їй в рецепті або вона не може отримати ліки в аптеці, що бере участь в програмі "Доступні ліки", "Наш край" радить звертатися на "Гарячу лінію" політсили.