ua en ru

"Наш край" вимагає від уряду медреформу в рамках Конституції

"Наш край" вимагає від уряду медреформу в рамках Конституції Фото: Олександр Мазурчак

За його словами, уряд має припинити "пропагувати" переваги платної медицини

"Наш край" вимагає від уряду припинити шукати чергові обґрунтування для впровадження платної медицини і негайно розробити конституційну програму медреформи. Про це йдеться у зверненні до КМУ співголови партії "Наш край" Олександра Мазурчака.

За його словами, уряд має припинити "пропагувати" переваги платної медицини і негайно розробити медреформу згідно з Конституцією або підготувати зміни в Основний Закон.

"Нещодавно МОЗ розповсюдив повідомлення про готовність українців платити за медицину. Чергова маніпуляція від чиновників, яка побудована на результатах дослідження 2014 року про благодійні внески українців на лікування. Тепер для влади кошти, які люди платять лікарям від безвиході та недофінансування медицини, є доказом їх готовності до платної медицини. Замість того, щоб розробити план розвитку системи охорони здоров'я, уряд думає тільки про те, як більше заробити на людях", – зазначив Мазурчак.

Він зазначив, що МОЗ досі не володіє інформацією про реальні обсяги фінансів, які українці витрачають на медицину.

"Використання звіту дослідження, проведеного кілька років тому, давності для обґрунтування сьогоднішніх дій свідчить про відсутність інформації про обсяги фінансів, які реально витрачають українці на лікування. МОЗ не хвилює, чому мільйони українців несуть гроші в благодійні фонди лікарень, а робить висновки, що вони готові платити за медичну допомогу", – зазначив Мазурчак.

"Наш край" вимагає від уряду припинити шукати обґрунтування для легалізації платної медицини і зосередитися на розробці реальної медичної реформи.

"Потрібно негайно розробити програму осучаснення та модернізації державної медичної інфраструктури, внести поправки до бюджету на наступний рік для підвищення зарплат лікарям і збільшення фінансування державних закладів охорони здоров'я. Не потрібно перетворювати вимушену "благодійність" в платну медичну допомогу", – резюмував Мазурчак.

25 липня Міністерство охорони здоров'я України підписало наказ, який з 1 січня 2018 року зобов'язує установи охорони здоров'я звітувати за зібрані благодійні внески фізичних та юридичних осіб. Наказ грунтується на результатах дослідження 2014 року Інституту аналітики та адвокації, яке було проведено за підтримки МФ "Відродження", про неформальні платежі в закладах охорони здоров'я України, які, на думку чиновників, показали, що пацієнти готові платити за медичну допомогу.