ua en ru

"Наш край" вимагає переглянути перелік препаратів у програмі "Доступні ліки"

"Наш край" вимагає переглянути перелік препаратів у програмі "Доступні ліки" Фото: Олександр Мазурчак

На думку Мазурчака, перелік препаратів програми "Доступні ліки" потрібно розширити

Перелік препаратів урядової програми "Доступні ліки" слід негайно розширити, оскільки він забезпечує потреби не всіх хворих – учасників програми. Про це заявив співголова "Нашого краю" Олександр Мазурчак, повідомляє прес-служба політсили.

За його словами, урядова програма "Доступні ліки" не охоплює весь спектр медикаментів, яких потребують учасники програми.

"На гарячу лінію "Нашого краю" продовжують надходити численні скарги від громадян. В основному люди скаржаться на відсутність в програмі ліків, які вони до цього приймали тривалий час і отримували позитивні результати від лікування. Той спектр медикаментів, який пропонує МОЗ, підходить не для всіх хворих, які потрапляють під програму. Перелік ліків слід негайно розширити", – зазначив Мазурчак.

Співголова партії також заявив, що "уряд зробив ставку на недорогі ліки".

"Аналіз переліку препаратів програми "Доступні ліки" свідчить про те, що уряд зробив ставку на недорогі ліки. Всього пропонується 157 препаратів вартістю від 6,5 до 600 грн. 62% ліків коштують від 6,5 до 50 грн. Не треба бути досвідченим фармацевтом, щоб зрозуміти, що дієві ліки коштують дорожче", - зазначив Мазурчак.

На його думку, неефективність роботи урядової програми "Доступні ліки" і ліків зокрема, пов'язані з відсутністю реєстру пацієнтів.

"Перед тим, як запускати такі масштабні програми і затверджувати перелік життєво необхідних ліків, влада повинна сформувати реєстр пацієнтів і, відповідно, визначити їх потреби в лікуванні. У МОЗ такого реєстру немає. Відсутність реєстру пацієнтів – одна з причин, чому МОЗ не має підстав включити до списку понад 600 препаратів, які потрапляють під державне регулювання цін і які можуть використовуватися в програмі "Доступні ліки", – додав Мазурчак.

Партія "Наш край" вимагає від МОЗ негайно переглянути перелік ліків програми і розширити спектр медикаментів у відповідності з потребами її учасників.

Нагадаємо, "Наш край" спільно з активістами здійснює контроль по всій території України над реалізацією урядової програми "Доступні ліки", яка стартувала 1 квітня 2017 року.

Якщо хворий відноситься до однієї з трьох категорій (діабет II типу, бронхіальна астма або серцево-судинні захворювання) і лікар відмовляє йому в рецепті або він не може отримати ліки в аптеці, що бере участь в програмі "Доступні ліки", в "Нашому краї" пропонують звертатися на "Гарячу лінію" партії за телефоном 0800 21800 4. На підставі отриманих скарг партія звертатиметься до уряду і посадових осіб з вимогою усунути недоліки в реалізації програми "Доступні ліки", а також має намір проконтролювати реагування на скарги.