ua en ru

"Наш край" вимагає скасувати борг за газ 3,5 мільйонам сімей

Партія "Наш край" вимагає від уряду виправити наслідки його дій і терміново прийняти постанову про перерахунок та скасування боргу за газ, що утворився у 3,5 млн сімей, що не мають лічильників. Про це заявив сьогодні співголова партії Олександр Мазурчак.

Борг споживачів газу без лічильників перед газовими компаніями нарахували заднім числом внаслідок змови уряду та олігархів, переконані в "Нашому краї".


"3,5 мільйона сімей, які готують їжу і підігрівають воду газом, але не мають лічильника, платять за газ фіксовану суму. До травня 2015 р. вважалося, що один споживач спалює від 6 до 18 кубічних метрів газу на місяць (в залежності від встановлених побутових приладів: плитки і водонагрівача). У травні ця норма була знижена до 3-9 кубів. І люди відповідно почали платити вдвічі менше. Але вже на початку 2016 року Вищий адміністративний суд скасував цю норму, довівши, що уряд "поліпшив життя" громадянам з великою кількістю порушень законодавства. Таким чином люди автоматично стали боржниками. Але це не їх вина. Це вина уряду. А точніше – змова чиновників і олігархів", – зазначив Олександр Мазурчак.

Тому, зазначив він, у разі споживання газу без лічильника, за кожного, хто зареєстрований в квартирі, доведеться додатково сплатити від 194 до 582 гривень. "Тобто сім'я з 4-х людина повинна заплатити газовикам від 776 до 2328 гривень, або в середньому трохи більше 1500 грн. В цілому по країні йдеться про суму не менше 2,5 млрд гривень", – повідомив співголова партії "Наш край".

За його словами, після рішення суду Кабмін спробував знизити соціальне напруження в березні цього року відкоригував норми. "Нині вони становлять від 4,4 до 14 куб. м. Але це рішення не внесло ясності в питання скасування боргу населення, – переконані в "Нашому краї".

Врегулювати ситуацію, на думку Мазурчака, може тільки спеціальне рішення уряду, яке визначить ціну газу за цей період на рівні постанови від квітня 2015 р.

"Проблема виникла через дії уряду, тому він і повинен її вирішити", – повідомив співголова партії "Наш край".

Мазурчак також повідомив, що "Наш край" наполягає на службовому розслідуванні нового уряду про відповідальність посадових осіб Кабміну Яценюка за неправомірне нарахування боргу населенню.