ua en ru

"Наш край" вимагає від Кабміну не виконувати вимогу МВФ підвищити ціну на газ

"Наш край" вимагає від Кабміну не виконувати вимогу МВФ підвищити ціну на газ Фото: Олександр Мазурчак

Мазурчак вважає, що вартість газу для українців потрібно знизити до економічно обґрунтованого рівня

Влада не повинна "сліпо" виконувати вимоги Міжнародного валютного фонду (МВФ) і підвищувати ціну на газ для населення, а навпаки – знизити вартість газу для українців до рівня економічно обґрунтованої ціни. Про це заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак, передає прес-служба політсили.

Зокрема, на думку Мазурчака, навіть якщо тарифи не будуть рости, цієї зими українці будуть платити за газ більше, ніж у минулому році.

"В цьому році уряд виділив на субсидії населенню понад 60 млрд грн. Зараз прийнято ряд рішень, спрямованих на зменшення кількості їх одержувачів, тобто українці будуть платити за газ більше навіть в умовах, коли тариф не виросте. Влада не повинна сліпо виконувати вимоги МВФ і в рази підвищувати ціну на газ. Ціна на газ для українців повинна бути істотно знижена", – заявив Мазурчак.

Він зазначив, що європейська ціна на газ повинна вводитися тільки після підвищення зарплат до рівня ЄС.

"У МВФ стверджують, що потрібно підвищувати ціну на газ до рівня європейської. Але хочу нагадати, що середня зарплата українців у липні 2017 року склала 7339 грн, а в ЄС – 2115 євро або 65 565 грн. Це в 9 разів більше, ніж в Україні. Тариф на газ для населення в Україні становить 6,95 грн за куб, а середній тариф по ЄС – 19,52 грн за куб, лише у 2,8 рази дорожче", – додав Мазурчак.

Він також заявив, що українці повинні споживати український газ за реальними цінами, а не за ціною імпортного.

"За оцінками експертів, собівартість українського газу – трохи більше 1300 грн. Встановлення ціни на рівні 1600 грн дозволяє покрити всі витрати на видобуток і отримати прибуток. Сьогоднішній тариф для людей на рівні майже 7 тис. грн невиправдано завищений", – переконаний Мазурчак.

Як відомо, під час візиту в Україну місії МВФ заступник директора МВФ Девід Ліптон заявив, що в Україні дуже дешевий природний газ у порівнянні з сусідніми країнами і порадив чиновникам уникати прихованих субсидій.