ua en ru

"Наш край" вимагає від Кабміну прискорити надання "теплих" кредитів

"Наш край" вимагає від Кабміну прискорити надання "теплих" кредитів Фото: Олександр Мазурчак

На думку Мазурчака, у ситуації з "теплими" кредитами уряд продемонстрував, що не володіє ситуацією в сфері ЖКГ

Партія "Наш край" вимагає від уряду прискорити всі процедури надання "теплих" кредитів українцям в найкоротші терміни. Про це йдеться у зверненні співголови партії Олександра Мазурчака до Кабміну, передає прес-служба політсили.

Зокрема, Мазурчак зазначив, що чиновники "дотягли" питання з виділенням коштів на кредити на заходи з енергозбереження лише у другій половині літа, коли до початку опалювального сезону залишилося кілька місяців.

"Фінансування державної програми збільшено на 300 млн грн. Однак ще потрібно підписати договори з банками, щоб програма запрацювала. На придбання обладнання та проведення енергоефективних заходів залишиться ще менше часу, тоді як за три місяці вже стартує опалювальний сезон. Ми вимагаємо від уряду прискорити всі необхідні процедури, щоб "теплі" кредити було надано в найкоротші терміни", – заявив Мазурчак.

Він також додав, що уряд має вже зараз розпочати розробку програми на наступний рік з урахуванням прорахунків.

"На початку року уряд ухвалив рішення відновити державну програму з надання кредитів на заміну котлів і вікон – виділили 432 мільйони гривень. Цих грошей не вистачило, з травня банки перестали давати кредити, тому що уряд знову не прорахував реальні потреби українців. Тільки після паузи, яка тривала два гарячих місяці, які потрібні для підготовки до опалювального сезону, виділили додаткові 300 тис.", – заявив Мазурчак.

Він також зазначив, що в ситуації з "теплими" кредитами уряд в черговий раз продемонстрував, що не володіє ситуацією в сфері ЖКГ.

"Фінансування подібних державних програм – це підтримка об'єднань громадян, які намагаються економити на енергоресурсах і раціонально їх використовувати", – резюмував Мазурчак.

Як відомо, в лютому цього року уряд відновив дію урядової програми з енергоефективності. Державні банки "Ощадбанк", "Укргазбанк", "Укрексімбанк" і "ПриватБанк" почали давати "теплі" кредити для ОСББ/ЖБК та фізичних осіб.

Всього було виділено 432 млн грн для кредитування на придбання котлів та енергоефективного обладнання.