ua en ru

"Наш край" вимагає через суд розпустити Ічнянську виборчу комісію за зрив виборів в ОТГ

"Наш край" вимагає через суд розпустити Ічнянську виборчу комісію за зрив виборів в ОТГ Фото: УНІАН

Відповідний позов у суд був поданий представниками партії

Партія "Наш край" вимагає від суду зобов'язати Центральну виборчу комісію (ЦВК) розпустити Ічнянську виборчу комісію, яка своїми діями зриває перші вибори у знову об'єднані територіальні громади (ОТГ). Відповідний позов у суд був поданий представниками партії, повідомляє прес-служба.

"Наш край" заявляє, що звернення до ЦВК про розпуск виборчої комісії в Ічнянської ОТГ залишилися без відповідної реакції.

"Ічнянська виборча комісія перейшла всі межі, грубо порушуючи законодавство. Вони не виконали рішення суду про створення нових пропорційних округів. Зате зареєстрували кандидатів у депутати в тих округах, які суд визнав неправильно створеними. Все це відбувається з мовчазної згоди ЦВК. Тому ми звертаємося до суду з вимогою зобов'язати ЦВК розпустити виборчу комісію в Ічнянській громаді", – заявляють в партії.

"Наш край" переконаний, що спроби зірвати вибори в Чернігівській області – це тестування схеми фальсифікації виборів, яка потім може бути застосована по всій країні.

"Поведінка виборчої комісії в Ічні може призвести до зриву виборів. Це нова схема для фальсифікаторів – реєстрація кандидатів у неіснуючих округах. Комісія нарізала округи під своїх людей – в якому було 125 виборців, у якому – більше 2 тисяч. Ми виграли суд і зобов'язали комісію створити нові округи. Але комісія рішень суду не виконує – роблять все, щоб вибори не відбулися", – переконані в партії.

Раніше "Наш край" повідомляв, що вибори в Ічнянську об'єднану територіальну громаду під загрозою зриву. Партія закликала Центральну виборчу комісію не допустити цього і негайно вжити всіх необхідних заходів.

У політсилі заявили, що Ічнянська міська виборча комісія, в порушення статті 17 закону "Про місцеві вибори", утворила непропорційні виборчі округи: у маленькому – 125 виборців, а у великому – 2138. Причому від кожного з них буде обиратися один депутат, тобто округи свідомо нарізали під "своїх кандидатів", вважають у партії. Згідно законного рішення повинно бути утворено 26 округів, в кожному з яких приблизно 700 виборців.

29 вересня 2017 Київський апеляційний адміністративний суд відмінив рішення виборчої комісії, зобов'язавши її створити округу у відповідності з чинним законодавством України. Однак комісія знехтувала рішенням суду і залишила в силі рішення про несправедливе утворення виборчих округів.

4 жовтня Чернігівський окружний адміністративний суд встановив, що Ічнянська міська виборча комісія діяла з порушенням закону, сформувавши непропорційні округи.

Цим же рішенням комісії другий раз зобов'язали створити нові округи для виборів в ОТО у відповідності з законом про місцеві вибори. Втім, комісія досі не виконала рішення суду і вже зареєструвала кандидатів у неіснуючих округах, заявили в "Нашому краї".