ua en ru

"Наш край": продукти подорожчають, а гривня знеціниться, якщо не повернути ПДВ аграріям

Часткове скасування спецрежиму ПДВ українським аграріям завдало шкоди більшості дрібних і середніх сільгоспвиробників, заклало підвищення цін на продукти харчування, а також падіння гривні.

Про це журналістам повідомив співголова партії "Наш край" Сергій Кальцев, коментуючи звіт роботи Кабміну.

За словами політика, зміни спецрежиму повернення ПДВ роблять неможливим адміністрування цього податку, а також ставлять під сумнів можливість дрібним і середнім аграріям потрапити до реєстру автоматичного відшкодування ПДВ.

"Через заплутане адміністрування пільгового ПДВ та складність потрапити до реєстру компаній, яким він буде відшкодовуватися автоматично при експорті, аграрії відмовляються від половинчастого спецрежиму. Вони змушені закладати втрати в кінцеву вартість продукту, що сильно вдарить по гаманцях українців", - сказав Сергій Кальцев.

Також, за словами політика, проблеми аграріїв призведуть до знецінення гривні.

"Сільгоспсфера у більшості країн є дотаційною. Але не в Україні. І це при тому, що сьогодні основна стаття експорту - сільгосппродукція. Тому валютні надходження від експорту скоротилися за рахунок втрат промислового комплексу Донбасу. А як відомо експорт - важливий фактор стабільності гривні. Проблеми українських аграріїв обвалять і без того слабку національну валюту", - зазначив Сергій Кальцев, підкресливши, що "Наш край" виступає за відновлення спецрежиму повернення ПДВ аграріям.