ua en ru

"Наш край" пропонує встановити жорсткий контроль за цінами на ліки

"Наш край" пропонує встановити жорсткий контроль за цінами на ліки Фото: Олександр Мазурчак (з відкритих джерел)

Мазурчак вимагає забезпечити реалізацію державної програми "Доступні ліки"

Політична партія "Наш край" вимагає від уряду встановити жорсткий контроль за ціноутворенням на ліки та забезпечити реалізацію державної програми "Доступні ліки". Про це заявив співголова партії Олександр Мазурчак у зверненні до Кабміну, направленому сьогодні, передає прес-служба "Нашого краю".

За словами Мазурчака, партія продовжує отримувати на "гарячу лінію" численні скарги на роботу програми "Доступні ліки".

"Доступні ліки" до сих пір залишаються недоступними. Минуло майже 10 місяців з моменту старту програми, але уряд так і не спромігся налагодити її роботу. Численні дзвінки зі скаргами на "гарячу" лінію "Нашого краю" про відсутність необхідних ліків в аптеках та відмови в рецептах свідчать, що урядова програма провалена. "Наш край" вимагає від уряду забезпечити реалізацію державної програми "Доступні ліки", – зазначив Мазурчак.

Він упевнений, що до "неконтрольованого" зростання вартості ліків призводить "бездіяльність" уряду.

"Протягом минулого року умовна "аптечна корзина" подорожчала на 14,5%. В цьому році експерти прогнозують, що вже у лютому ліки подорожчають на 10%, а до кінця року – до 25%. Вся медична реформа звелася до збільшення доходів фармацевтичних олігархів, а не покращення життя та здоров'я українців", – заявив Мазурчак.

Він підкреслив, що сьогодні для багатьох хворих ліки стають недосяжними через ціни.

"Уряд має негайно встановити жорсткий контроль за ціноутворенням на ліки та забезпечити реалізацію державної програми "Доступні ліки". Реформи для людей, а не збагачення олігархів", – резюмував Мазурчак.

Як відомо, урядова програма "Доступні ліки" діє з 1 квітня 2017 року. На момент старту вона передбачала відшкодування повної або часткової вартості ліків від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 2 типу та бронхіальної астми. У 2017 році на програму було виділено з державного бюджету 700 млн грн, виконана програма на рівні 70% (486 млн грн було компенсовано аптекам).

В програму на 2018 додано 42 медпрепарати, перелік складає 199 одиниць. Перелік захворювань розширено трьома новими нозологіями: для лікування виразки та хронічних гастроентерологічних патологій, депресивних станів та анемії вагітних у першому триместрі. У бюджеті на 2018 рік на реалізацію урядової програми "Доступні ліки" заплановано 1 млрд грн без урахування зростання цін на ліки.