ua en ru

"Наш край" наполягає на відповідальності міністрів за газовий борг населення

"Наш край" вимагає скасувати борг за газ населення, що виник через пасивність Кабміну, і наполягає на персональній відповідальності членів уряду за ухвалення незаконних рішень.

Про це сьогодні заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак, коментуючи ситуацію у зв'язку із скасуванням постанови КМУ про зменшення норм споживання газу, за яким здійснюється оплата за відсутності лічильника.

"Наш край" наполягає на тому, що громадяни повинні бути захищені від незаконних дій влади. "Ми вимагаємо від Кабміну і від Яценюка особисто терміново врегулювати питання з постачальниками газу населенню та скасувати борг", - зазначив Олександр Мазурчак.

Співголова "Нашого краю" зазначив, що понад 3,5 млн українських сімей, у яких не встановлені газові лічильники, вже отримали збільшені вдвічі платіжки за газ за лютий.

"Крім того, за нашою інформацією, облгази планують стягнути з цих сімей "борг" за 9 місяців, коли вони користувалися зниженими нормами. У випадку споживання газу без лічильника, за кожного, хто зареєстрований в квартирі, доведеться додатково заплатити від 194 до 582 гривень. Тобто сім'я з 4-х людина повинна буде заплатити газовикам від 776 до 2328 гривень. В цілому по країні йдеться про суму не менше 2,5 млрд гривень", - сказав Олександр Мазурчак.

На думку співголови "Нашого краю", судове рішення щодо скасування кабмінівської постанови стало можливим тільки через пасивність уряду.

"При бажанні, уряд мав можливість довести свою правоту: реальне споживання газу менше, ніж нормативи, на яких наполягають газовики. У свій час у Києві ми проводили експеримент у двох будинках: один з них був обладнаний газовимірювальними приладами, інший - ні. Споживання газу в першому було вдвічі меншим за обсяг, який нарахували мешканцям іншого. Ніщо не заважало Кабміну зробити щось подібне, щоб довести свою правоту за ті кілька місяців, поки в судах різних інстанцій розглядався спір", - зазначив він.

"У подібній ситуації, коли мільйони українських сімей обдурили, будь-який чиновник вже давав би свідчення правоохоронцям. Але формально, за законом, уряд - це колегіальний орган, тому за його незаконні дії ніхто не буде покараний. Тому ми пропонуємо парламенту в стислі терміни підготувати і прийняти зміни в законодавство щодо персональної відповідальності членів уряду за прийняття незаконних рішень", - підсумував Олександр Мазурчак.