ua en ru

Населення доплачує за дешевий газ через промислові товари, - експерт

Газ для домогосподарств є дешевим чисто умовно, так як населення доплачує за нього через високі ціни на промислові товари. Таку думку висловив глава правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.

Газ для домогосподарств є дешевим чисто умовно, так як населення доплачує за нього через високі ціни на промислові товари. Таку думку висловив глава правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.

«У нас вивернута соціально-ринкова психологія. У всьому світі, хто більше споживає, той платить менше, як оптовий покупець. У нас населенню газ дають дешевше за рахунок гаманця підприємств. Але витрати на газ промисловості лягають на собівартість, при цьому населення переплачує за дорогу продукцію», - пояснив експерт.

Боровик вважає за доцільне ввести єдину ціну на газ в країні. «Ціна повинна встановлюватися ринком, а не чиновником», - сказав він. При цьому варто не тримати занижену ціну газу як для бідних, так і для багатих, а дати здійснювати цільові виплати тим, хто дійсно не може платити за газ повну вартість. «Якщо держава хоче підтримати населення, воно повинно підтримувати конкретні соціально незахищені верстви», - підкреслив фахівець.

Експерт підтримує ініціативу «Нафтогазу України» про введення єдиної ціни на газ для населення і промисловості з 4 кварталу 2014 року. «Через викривленою цінової політики в газовій сфері у нас фактично викривлена вся економіка. Необхідна цінова реформа. Для цього потрібна політична воля і хороша інформаційна кампанія. Уряд через соціальну рекламу, мультики має показувати, що і для чого робиться в цій сфері», - продовжив глава «Нової енергії України».

Боровик додав, що вирівнювання цін на газ дозволить залучити додаткові кошти в розробку українських родовищ вуглеводнів. «Зараз внутрішній видобуток не стимулюється закупівельними цінами на газ, державні газові компанії не розвиваються і не заробляють, щоб можна було зробити експансію в надра, збільшити внутрішній видобуток і в середньостроковій перспективі піти на плавне зниження цін на газ», - підбив підсумок експерт.

За інформацією учасників ринку, НКРЕ встановлює тарифи на газ для державних газовидобувних компаній без врахування витрат на модернізацію обладнання та геологорозвідку.