ua en ru

Насалик: ціна українського газу на сьогодні становить 2 тис. гривень

Насалик: ціна українського газу на сьогодні становить 2 тис. гривень Фото: Ігор Насалик

Разом з тим, Насалик зазначив, що це не імпортна ціна на газ

Ціна українського газу на сьогодні становить 2 тис. гривень. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик в інтерв'ю "112 Україна".

"В залежності від того, що ми ставимо на витрати. Якщо ми ставимо на витрати і кредитні зобов'язання НАК "Нафтогаз", кредитну історію, то він буде і 2000 тис. грн", - заявив Насалик, відповідаючи на питання у скільки обходиться кубометр газу того, хто його видобуває, в Україні.


Разом з тим, Насалик зазначив, що це не імпортна ціна на газ. Зокрема, він зазначив, що розподіл НАК "Нафтогазу" чітко видасть три загальних схеми.

"Перша схема - саме видобутку. А туди ще входить транспортна система, і з транспортної системи забирають витрати і міксують. Тарифи і ціна на газ - це абсолютно різні речі. Ми зараз вийшли на ціну газу - 6886. Реальна імпортна ціна - близько 130 доларів. Але це ціна України за свою незалежність. У платіжках, які люди отримають наприкінці травня, ціна на газ буде знижена на 5-6%", - розповів він.

Крім того, Насалик розповів, що є дві моделі, за якими визначають ціну загального газу. Є румунська модель, коли міксують імпорт і власний видобуток і виходять на якусь загальну ціну.

"Але ця історія повторюється, як з історією з колгоспами. Колгоспи були зруйновані, тому що ціни зростали, а ціна на хліб як соціальний продукт не змінювалася. В результаті від колгоспів не залишилося нічого", - підкреслив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що премр-міністр України Володимир Гройсман заявляв, що Україна втратила 53 млрд доларів за рахунок занижених цін на газ.