ua en ru

NASA завершило складання самого великого космічного телескопу

NASA завершило складання самого великого космічного телескопу Фото: телескоп імені Джеймса Вебба

Запуск телескопу планується здійснити через два роки

NASA завершило складання самого великого космічного телескопа імені Джеймса Вебба. Про це повідомляє The Verge з посиланням на адміністратора NASA Чарльза Болдена та інших членів команди "місії Вебба".

Телескоп, який перебував у розробці останні 20 років, нарешті готовий до тестування. Однак його запуск запланований ще через два роки.

"Сьогодні ми святкуємо закінчення збірки нашого телескопа і ми готові довести, що він працює", - заявив старший науковий співробітник проекту по телескопу Вебба Джон Мазер.

Зазначається, що після запуску "Джеймс Вебб" буде самим потужним космічним телескопом в експлуатації, який здатний глибоко бачити космос і спостерігати за галактиками, утвореними після Великого вибуху.

Для цього, телескоп буде спостерігати Всесвіт в інфрачервоному діапазоні, довжина хвилі світла в якому, пов'язана з виділенням тепла. Це світло буде зібраний побудовою з 18 шестикутних дзеркал, виготовлених з легкого берилію і покритих шаром золота, що робить їх в тисячу разів тонше ширини людської волосини.

Після ряду тестів телескоп відправлять в Космічний центр NASA імені Джонсона в Х'юстоні для криогенного тестування, яке покаже, чи зможе транспортний засіб працювати при дуже низьких температурах в космосі.

Далі телескоп відправлять в Каліфорнію, де інтегрують з іншою частиною космічного апарату і тепловим екраном розміром з тенісний корт.

Після успішного проходження всіх випробувань, телескоп відправлять на човні у французьку Гвіану для запуску.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що NASA виявило незвичайну планету.