ua en ru

NASA влітку 2012 р. проведе тендер по вибору розробника корабля для доставки астронавтів на МКС

Національне управління з повітроплавання і дослідженню космічного простору США (NASA) влітку 2012 р. проведе тендер на вибір компанії, яка розробить пілотований корабель для доставки астронавтів до Міжнародної космічної станції (МКС). Про це повідомив журналістам заступник глави NASA Вільям Герстенмайер.

"Ми працюємо з чотирма комерційними компаніями, які можуть у перспективі доставляти космонавтів до МКС. Улітку проведемо тендер", - сказав він.

Герстенмайер нагадав, що в даний час NASA співпрацює з двома компаніями, які завершують розробки вантажних космічних кораблів для польотів до МКС. Зокрема, компанія SpaceX завершує розробку комерційного вантажного корабля Dragon. "Ми вважаємо, що Dragon полетить до МКС в лютому 2012 р. У січні пройдуть останні перевірки, щоб переконатися що стиковка капсули з МКС буде безпечною", - сказав представник NASA. Друга компанія - Orbital - займається, за його словами, розробкою вантажного корабля Cygnus, який, як передбачається, буде запущений до літа 2012 р.

Нагадаємо, в рамках експедиції МКС-30 на початок січня 2012 р.запланований запуск комерційного вантажного корабля Dragon розробки компанії SpaceX. Передбачається, що корабель буде захоплений роботом-маніпулятором під керуванням екіпажу станції і приєднаний до американського сегменту станції.

Приватний космічний транспорт повинен стати основним засобом доставки на МКС вантажів для американських астронавтів після згортання програми шатлів. У перспективі такі кораблі будуть доставляти в космос і самих астронавтів. Останній - 135-й - політ космічного човника був завершений 21 липня 2011 р.