ua en ru

NASA: Космічний зонд Curiosity успішно здійснив посадку на поверхню Марса

Космічний зонд Curiosity ("Цікавість") успішно здійснив посадку на поверхню планети Марс. Посадка була проведена в районі кратера Гейла. Про це повідомило сьогодні Агентство з повітроплавання і дослідженню космічного простору США (NASA).

Космічний апарат був запущений в листопаді 2011 р. Всього апарат подолав 570 млн км від Землі. Фахівці NASA ретельно підбирали найбільш вдале місце для посадки і розраховували оптимальну траєкторію польоту, яка мінімізувала б потенційну шкоду від входу в марсіанську атмосферу, що складається з вуглекислого газу.

На Марсі Curiosity складе компанію апарату Opportunity, що знаходиться на планеті вже протягом одного земного року. Згідно з планами вчених, Curiosity займеться дослідженням проб марсіанського повітря і грунту в регіоні кратера Гейла - одного з найбільших кратерів на планеті, вік якого становить понад 3,8 млрд років, а діаметр - 154 км.

Всього Curiosity - найбільш просунутий з усіх космічних апаратів NASA, вартість якого становить 2,5 млн дол, проведе на планети один марсіанський рік, що складає 686 земних днів.