ua en ru

Порушення в день виборів не мали масового і системного характеру, - КВУ

Порушення в день виборів не мали масового і системного характеру. Про це йдеться у доповіді Комітету виборців України (КВУ).

Спостереження за підготовкою до голосування та ходом голосування на виборчих дільницях в межах території України здійснювало понад 5 тис. офіційних спостерігачів КВУ.

"Особливе занепокоєння викликають повідомлення про низьку якість списків виборців, підготовлених на основі даних Державного реєстру виборців, випадки масового голосування виборців за місцем їх перебування, підкупу виборців та спроби спотворення результатів виборів під час підрахунку голосів, зафіксовані на ряді виборчих дільниць", - йдеться у повідомленні.

Порушення виборчого законодавства в ході підготовки та проведення голосування були зафіксовані у більшості регіонів України. Однак, вони не мали масового і системного характеру. Більш вагомий вплив мали порушення і недоліки, які мали місце на ранніх етапах виборчих перегонів, зокрема - при утворенні виборчих округів, формуванні виборчих комісій, здійсненні передвиборної агітації.

До найбільш поширених недоліків в організації голосування варто віднести "пере форматування" складу деяких комісій безпосередньо перед днем голосування, низьку якість списків виборців, досить поширені випадки підкупу виборців, які залишились без належного реагування правоохоронних органів і могли вплинути на результати волевиявлення в деяких одномандатних округах, відсутність на ряді дільниць достатньої кількості виборчих бюлетенів, неправильне використання штампу "Вибув" для внесення змін до бюлетенів, зловживання, пов'язані з організацією голосування "на дому".

Читайте також: Підрахунок голосів на виборах у ВР