ua en ru

Порушення прав людини з боку правоохоронців дорого обходяться держбюджету, - Лутковська

Порушення прав людини з боку працівників правоохоронних органів дорого обходяться державному бюджету. Про це повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська під час зустрічі з начальниками обласних управлінь МВС України, передає прес-служба омбудсмена.

"З одного боку, ми скаржимося на незадовільне бюджетне фінансування підрозділів внутрішніх справ, а з іншого - сплачуємо значні кошти з державного бюджету за скаргами українських громадян на дії працівників органів внутрішніх справ до Європейського суду з прав людини", - зауважила Лутковська.

За її словами, причини, що обумовлюють звернення громадян до секретаріату уповноваженого, пов'язані не лише з неналежними умовами тримання у спеціальних установах міліції, які, в свою чергу, є наслідком недостатнього фінансування з боку держави. Переважна кількість звернень стосується порушень, виправлення яких не потребує жодної копійки з державного бюджету. Зокрема, це стосується фактів неправомірних затримань громадян, неповідомлення про їх права при затриманні, неналежної реєстрації затриманих осіб у відповідних відомчих журналах, несвоєчасного інформування центрів надання безоплатної правової допомоги про факт затримання особи тощо.

Водночас Лутковська висловила переконання, що фінансування діяльності МВС, у тому числі спеціальних установ, може бути поліпшене за рахунок місцевих бюджетів, а це, в свою чергу, вимагає від керівництва міліції активізації співпраці з органами місцевої влади.