ua en ru

Порушення фітоветнорм продукції в Білорусії носять системний характер, - екс-посол України в Білорусії

Порушення фітоветеринарних норм у продукції Білорусії носять системний характер. Про це в ході прес-конференції повідомив надзвичайний і повноважний посол України в Білорусії в 2010-2011 рр. Роман Безсмертний, передає кореспондент РБК-Україна.

"Подібні факти з білоруської сторони фіксувалися майже щомісяця. І цей факт не є чимось винятковим, який трапився вперше за всю історію, це траплялося періодично... На практиці двосторонніх відносин це ніколи не піддавалося розголосу. Партії поверталися, і сторони продовжували контролювати один друга, вказуючи на ті чи інші недоробки", - сказав Безсмертний.

Він нагадав, що подібна інформація в ЗМІ вперше прозвучала минулої осені. "Не потрібно гріха таїти, що посприяла оприлюдненню цієї інформації ситуація, що склалася в Україні з Росією в питаннях заборони експорту молокопродуктів. Це стимул, що зумовив такий крок. Чому? Не потрібно довго шукати відповідь. Митна зона і Україні - два різних суб'єкта міжнародних економічних торговельних відносин, тому очевидно, що в рамках двосторонніх відносин України та Білорусі ці питання не можуть бути вирішені", - додав він.

Крім того, за його словами, проблема в тому, що країни знаходяться в рамках різних стандартів. Так України користується стандартами СОТ, а Білорусь - держстандартами.

Нагадаємо, 29 лютого Держветфітослужба України тимчасово призупинила ввезення на територію країни молока та молочних продуктів з Білорусії, а також свиней. 3 березня в Державній ветеринарній і фітосанітарній службі України повідомили, що Білорусія у відповідь може ввести заборону на ввезення низки товарів українського виробництва. 5 березня Білорусія заявила, що має намір знайти взаєморозуміння з Україною щодо питань імпорту м'ясо-молочних продуктів в Україну без введення обмежувальних заходів у відповідь.