ua en ru

"Народний фронт" підтримає зміни до Конституції, якщо РФ виконає базові принципи мінських угод

Фракція "Народного фронту" підтримає зміни до Конституції України, якщо Росія виконає базові принципи мінських угод. Відповідну заяву виголосив на брифінгу голова фракції Максим Бурбак сьогодні, 26 січня.

"Ми поважаємо позицію "Блоку Петра Порошенка" і вимагаємо поважати нашу позицію також. Ми підтримали Президента у підписанні мінських домовленостей. А тепер настав час їх виконання, а саме: припинення вогню; відведення військ агресора і відновлення контролю над кордоном", - йдеться у заяві.

Зазначається, що для внесення змін до Конституції щодо децентралізації необхідно 300 голосів у Верховній Раді, понад 80 із яких у "Народному фронті" готові дати від своєї фракції при умові зобов'язання Росії виконати базові принципи мінських угод.

"Це політична позиція партії "Народний фронт", яку очолює прем'єр-міністр, і який чітко висловився за необхідність початку процесу розробки нового Основного Закону України. Нової України з новою Конституцією. Ми цінуємо сарказм керівника фракції "Блоку Петра Порошенка", але вважаємо, що його треба залишити до кращих часів", - зазначили у фракції.

У заяві також наголошується, що за економічні реформи в країні відповідає і уряд, де міністри економічного блоку делеговані від фракції "Блоку Петра Порошенка", і Національна рада реформ, яка персонально очолюється Президентом.

"Щодо пропозицій про звіт уряду. Прем'єр-міністр і уряд готові вкотре прийти і прозвітувати перед парламентом. Але прозвітувати повинні і всі міністри уряду, а також коаліція на предмет дотримання коаліційної угоди і підтримки уряду. Не треба боятися народу України - тому що саме цей народ обирав і Президента, і цей склад парламенту. Не бійтеся Українського народу!", - йдеться у заяві.

Максим Бурбак, який виголошував заяву, наголосив на тому, що неможливо просуватися у напрямку реалізації реформ без негайного проведення судової реформи.

"Фракція "Народного фронту" розробила законопроект про внесення змін до Конституції у частині судочинства, основна його ідея - це повна заміна усіх суддів України і спрощення системи судоустрою. Ми за оновлення всього суддівського корпусу. Це означає, що разом зі змінами в Конституцію повинен бути ухвалений і новий закон про судоустрій з чіткими критеріями, переатестацією, набором нових суддів, а відповідно і оновленням всього складу судів. Також у парламенту повинно залишитись право висловлення недовіри Генпрокурору. Тому спільно з Президентом і фракціями необхідно внести поправки до конституційних змін та чітко виписати дорожню карту з основними принципами нового закону про судоустрій, який вкотре, підкреслюю, повинен прийматись і вступати в силу одночасно зі змінами до Конституції", - резюмували у "Народному фронті".