ua en ru

Нардепи "Свободи" вимагають перегляду умов контрактів на постачання електроенергії з РФ

Чиновників, які готували контракти на постачання електроенергії з Росії, необхідно терміново притягнути до відповідальності. Про це заявили народні депутати з ВО "Свобода".

Нардепи також вимагають термінового перегляду цих контрактів. Зокрема, нардепи Юрій Бублик та Олег Осуховський заявили про збитки від контрактів, які несе Україна.

Бублик вважає контракти "ганебними" і підкреслив, що ціна, за якою Україна купує електроенергію в Росії і та ціна, за якою електроенергія поставляється на тимчасово окуповану територію Крим, істотно відрізняються. У депутатському зверненні, підготовленому ВО "Свобода", зазначається, що ці контракти є збитковими і, за попередніми розрахунками, збитки щомісяця становитимуть 150 млн грн. Верхом цинізму депутат назвав те, що в контракті тимчасово окупована територія Крим названа "кримським федеральним округом".

Нардепи зробили звернення до Генпрокуратури, МВС і СБУ щодо укладення цих контрактів. "Контракти вимагають перегляду, а ті, хто їх підготував, повинні бути відсторонені від своїх посадових обов'язків. Винні мають понести кримінальну відповідальність", - відзначили політики.

Зазначимо, як повідомила народний депутат "Самопомичи" Вікторія Войцицкая, їхня фракція також готує запит. На своїй сторінці у соцмережі Facebook вона зазначила, що не отримала від Володимира Демчишина жодної чіткої відповіді на свої запитання щодо скандальних контрактів на постачання електроенергії з Росії, і готує депутатський запит щодо укладених контрактів.

Про подання запитів з приводу контрактів на імпорт російської електроенергії з Росії і її поставки в Крим повідомив і ряд інших депутатів різних фракцій в рамках "Години уряду" у парламенті. Під час "Години уряду" більшість питань нардепи адресували міністру енергетики Володимиру Демчишину саме по темі скандальних договорів на імпорт електроенергії.