ua en ru

Нардепи прийняли техправки до Податкового кодексу і внесли зміни до норм про спрощену системи оподаткування, - В.Хомутинник

Нардепи прийняли технічні правки до Податкового кодексу і внесли зміни до норм, що стосуються спрощеної системи оподаткування. Про це РБК-Україна заявив голова профільного комітету Віталій Хомутинник.

"Ми внесли технічні правки до даного документа, на яких наполягали нардепи, а також внесли відповідні зміни, що стосуються видів діяльності підприємств, які підпадають під спрощену систему податкового оподаткування. Зокрема, ми залишили на спрощеній системі оподаткування транспортні послуги, діяльність у сфері розваг, діяльність теле-і радіомовлення, діяльність у сфері геології та геодезії, секонд-хенд і діяльність у сфері технічних досліджень. Також на спрощеній системі оподаткування залишилася діяльність у сфері торгівлі через торговельні автомати", - сказав В.Хомутинник.
Крім того, він зазначив, що були прийняті правки у сфері оподаткування нерухомості, зокрема, відповідно до внесених поправок до Податкового кодексу, пільги переведені з загальної площі на житлову. Також були збільшені соцпільги з прибуткового податку для учасників бойових дій та інвалідів першої і другої групи (збільшені в 1,5 -2 рази).
Він зазначив, що нардепи проголосували за всі правки, викладені на 18 сторінках до Податкового кодексу.

Як зазначається на веб-сайті ВР, не підлягають оподаткуванню доходи, отримані нерезидентами у вигляді процентів або доходу (дисконту) на державні цінні папери або облігації місцевих позик, або боргові цінні папери, виконання зобов´язань за якими забезпечено державними або місцевими гарантіями, продані або розміщені нерезидентам за межами території України через уповноважених агентів-нерезидентів, або процентів, сплачених нерезидентам за отримані державою або до бюджету Автономної Республіки Крим чи міського бюджету позики (кредити або зовнішні запозичення), які відображаються в Державному бюджеті України або місцевих бюджетах чи кошторисі Національного банку України, або за кредити (позики), які отримані суб´єктами господарювання та виконання яких забезпечено державними або місцевими гарантіями.

У розділі IV "Податок на доходи фізичних осіб" передбачено, що сума пенсій, або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, а також з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії не підлягають оподаткуванню чи оподатковуються в країні їх виплати.У розділі XIX "Прикінцеві та перехідні положення" встановлено, що особи, які з набранням чинності розділу 14 цього Кодексу, перейшли на загальну систему оподаткування із спрощеної системи оподаткування, і не були зареєстровані платниками податку на додану вартість, підлягають обов´язковій реєстрації платниками податку на додану вартість з урахуванням вимог пункту 181.1 статті 181 розділу V. Обсяг оподатковуваних операцій визначається починаючи з періоду переходу на загальну систему оподаткування.

Визначено також, що тимчасово до 1 січня 2015 р. сума податку на додану вартість, що повинна сплачуватися до бюджету переробними підприємствами усіх форм власності за реалізовані ними молоко, молочну сировину та молочні продукти, м´ясо та м´ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі (шкури, субпродукти, м´ясо-кісткове борошно), у повному обсязі спрямовується до спеціального фонду державного бюджету.

Порядок нарахування, виплати і використання зазначених коштів визначається Кабінетом міністрів України.

Стаття 65 "Нормативи відрахувань податку на доходи фізичних осіб до бюджетів місцевого самоврядування" викладено у новій редакції, згідно з якою, "до доходів бюджету міста Києва зараховується 50% податку на доходи фізичних осіб, що сплачується (перераховується) згідно з Податковим кодексом України на території міста Києва. До доходів бюджету міста Севастополя зараховується 100% податку на доходи фізичних осіб, що сплачується (перераховується) згідно з Податковим кодексом України на території міста Севастополя.

До доходів бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення зараховується 75% податку на доходи фізичних осіб, що сплачується (перераховується) згідно з Податковим кодексом України на території цих міст.

До доходів бюджетів сіл, їх об´єднань, селищ, міст районного значення зараховується 25% податку на доходи фізичних осіб, що сплачується (перераховується) згідно з Податковим кодексом України на відповідній території".

У законі "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" статтю 3 доповнено частиною третьою такого змісту: "підприємства, які мають право ведення спрощеного обліку доходів і витрат та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, можуть узагальнювати інформацію у регістрах бухгалтерського обліку без застосування подвійного запису".

Розділ ХІХ доповнено й новим пунктом, згідно із яким Кабінету міністрів до 31 грудня 2011 р. разом із зацікавленими релігійними організаціями має розробити програму і внести до Верховної Ради України пропозиції щодо альтернативного обліку фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від ідентифікаційного номеру (реєстраційного номеру облікової картки платника податків).