ua en ru

Нардепи пропонують ВР денонсувати угоду про нерозповсюдження ядерної зброї

Народні депутати з фракції "Батьківщина" Олександр Чорноволенко та Валентин Королюк та з фракції "Удар" Сергій Каплін пропонують Верховній Раді України денонсувати договір про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 р.

Народні депутати з фракції "Батьківщина" Олександр Чорноволенко та Валентин Королюк та з фракції "Удар" Сергій Каплін пропонують Верховній Раді України денонсувати договір про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 р. Відповідний законопроект № 0076 сьогодні зареєстрований у парламенті.

"У зв'язку з актом агресії з боку Російської Федерації щодо України... Верховна Рада України постановляє: вийти з договору (денонсувати) про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 р.", - йдеться у проекті постанови.

Також документ передбачає доручення Кабінету міністрів України розробити державну програму відновлення ядерного статусу України.

Договір про нерозповсюдження ядерної зброї - багатосторонній міжнародний акт, розроблений Комітетом з роззброєння ООН з метою поставити міцну перепону на шляху розширення кола країн, що володіють ядерною зброєю, забезпечити необхідний міжнародний контроль за виконанням державами взятих на себе за договором зобов'язань з тим, щоб обмежити можливість виникнення збройного конфлікту із застосуванням такої зброї.

Договір був схвалений Генеральною Асамблеєю ООН 12 червня 1968 р. і відкритий для підписання 1 липня 1968 р. в Москві, Вашингтоні та Лондоні.

Учасниками договору є майже всі незалежні держави світу. Не є учасниками договору Ізраїль, Індія, Пакистан і КНДР.