ua en ru

Нардепи пропонують Раді винести на референдум 25 травня питання про територіальну цілісність України

Народні депутати пропонують Верховній Раді України винести на всеукраїнський консультативний референдум 25 травня 2014 р. питання про територіальну цілісність України.

Народні депутати Анатолій Кінах (група "Економічний розвиток"), Борис Тарасюк (ВО "Батьківщина") та Сергій Пашинський (ВО "Батьківщина") пропонують Верховній Раді України винести на всеукраїнський консультативний референдум 25 травня 2014 р. питання про територіальну цілісність України. Про це йдеться у проектах постанов № 4818 та № 4818-1, тексти яких розміщені на сайті парламенту.

Так, згідно з проектом постанови № 4818, нардепи пропонують винести на загальноукраїнський референдум наступне питання:
"Чи підтримуєте ви територіально цілісну Україну в межах території, визначеної Конституцією України, як суверенну і незалежну, демократичну, унітарну та європейську державу з широкими повноваженнями регіонів і територіальних громад?" (варіанти відповідей "Так/Ні").

У альтернативному проекті постанови № 4818-1, окрім питання про територіальну цілісність України, нардепи пропонують винести на референдум наступне питання:

"Чи підтримуєте ви запровадження за рішенням відповідних місцевих рад на окремих територіях використання поряд з державною мовою російської чи іншої мови, на яких говорять більшість населення відповідної території, як регіональних мов, офіційний статус яких визначений законом?" (варіанти відповідей "Так/Ні").

Нагадаємо, 6 травня 2014 р. народні депутати не підтримали урядовий законопроект № 4801 "Про проведення всеукраїнського консультативного опитування 25 травня 2014 р. ". За відповідне рішення проголосувало лише 154 народних депутати.
Згідно із законопроектом, Кабмін пропонував провести всеукраїнське консультативне опитування 25 травня 2014 р. одночасно з позачерговими виборами Президента України. Питання, що виносяться на опитування, повинні були визначитися постановою Верховної Ради України.

Як пізніше пояснив в.о. заступника голови Адміністрації Президента України Андрій Сенченко, Рада відмовилася підтримати проведення 25 травня всеукраїнського консультативного опитування щодо конституційних змін через те, що його проведення буде неможливо в умовах антитерористичної операції, яка триває на сході України.