ua en ru

Нардепи пояснили, чому необхідно заборонити рекламу ліків

Нардепи пояснили, чому необхідно заборонити рекламу ліків

Реклама лікарських препаратів шкодить здоров'ю українців. Про це заявили народні депутати України, думку яких розпитали українські ЗМІ.

"Я категорично проти такої реклами, бо я є одним з авторів цієї законодавчої ініціативи, - говорить перший заступник голови комітету ВР з питань охорони здоров'я, народний депутат Оксана Корчинська. – У нас є моторошні випадки інтоксикації організму. Це трапляється через те, що люди, надивившись реклами, не розуміючи, в яких конкретно випадках п'ють той чи інший препарат, займаються самолікуванням".


Видання також наводить думку голови комісії ВР з питань охорони здоров'я Ольги Богомолець: "Комітет з охорони здоров'я підтримує ініціативу заборони реклами тих лікарських препаратів, які є рецептурними. На сьогоднішній день 70% ліків, які купують в аптеках, використовується лише для позбавлення від симптомів, але не виліковують серйозних хвороб, які за статистикою є в Україні. Завдяки рекламі люди купують в аптеках спам, а не лікувальні препарати".

Згідно з опитуванням ЗМІ, схожої думки дотримується і екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій: "Ця заборона однозначно необхідна... У нас через відсутність страхової медицини відносно обмежений доступ до лікарів. Люди не хочуть до них йти, замість цього дивляться рекламу, після чого займаються самолікуванням. ...Це може привести до небажаних наслідків, починаючи отруєнням і закінчуючи спровокованими захворюваннями".

Як зазначає видання, ініціатива про заборону реклами лікарських засобів – той самий рідкісний випадок, коли народні депутати різних фракцій щось підтримують одностайно. Максим Поляков, Оксана Корчинська, Ольга Богомолець, Олег Мусій, Костянтин Яринич, Тетяна Донець вважають, що реклама ліків шкодить здоров'ю українців, зазначають ЗМІ.